petek, 21. april 2023

Knjiga Užaljeno maščevanje

V življenju sem prebral ogromno knjig različne kakovosti in starosti, ampak nikoli se mi še ni zgodilo, da bi čisto nova knjiga v trdi vezavi dobesedno razpadla med mojim branjem.


Mogoče je bila kriva jeza, ki me je prevzela, ko sem med branjem in podčrtavanjem odkrival in spoznaval zgodovino načrtnega italijanskega prikrivanja fašističnega nasilja med drugo svetovno vojno? Zaradi italijanskega fašizma, okupacije in nasilja je bilo v internacijo odgnanih najmanj 50 tisoč Slovencev, med njimi tudi veliko žensk, otrok in starostnikov, kjer so potem v tisočih umirali v velikih mukah od lakote, pomanjkanja in številnih bolezni. To je bil načrtni zločin, ki ga je izvajala fašistična genocidna politima in katerega velik del italijanske javnosti še danes ne pozna dovolj dobro. Kako je to mogoče? Zakaj oni sebe v tej zgodbi dojemajo kot večje žrtev? Zaradi fojb in povojnih dogodkov?

Italijanska politika je v zadnjih desetletjih pri revidiranju svoje zgodovine očitno opravila zelo uspešno delo, saj so imeli pri tem svoje pomagače tudi v Sloveniji, enako kot mod vojno, seveda v obliki "četice paradnih zgodovinarjev", ki so sistematično kriminalizirali naše odporniško gibanje in ga prikazovali kot zločin proti človeštvu. Ko politika ne najde uspešnih rešitev za reševanje kompleksnih gospodarskih in socialnih problemov se vedno znaša nad zgodovino in tako preusmerja pozornost javnosti. Italijanskim revizionističnim zgodovinarjem na koncu ni bilo treba veliko svojega dodati, saj smo Slovenci zaradi pomanjkanja občutka državotvornosti sami dopustili pljuvanje v lastno skledo!

V prihodnje nas na tem področju čaka še veliko dela, saj moramo popraviti številne krivice in pomanjkanje vedenja ter razumevanja predvojnih, medvojnih in povojnih dogodkov. Na tem mestu moram poudariti, da so se v zadnjih letih sicer zgodili pozitivni premiki v pravo smer, ampak še vedno smo premalo uspešni pri ozaveščanju javnosti, zlasti italijanske. Omenjeno knjigo Užaljeno maščevanje bi morali najprej za začetek prevesti v italijanski jezik. Potem bi morale sledit številne javne in kulturne razprave na obeh straneh. Brez ozaveščanja se nam bo zgodovina samo ponavljala v takšni ali drugačni obliki.

Skratka vzemite knjigo v roke in se ozaveščajte!


Svoje knjige vedno popišem in podčrtam pomembne odstavke





Ni komentarjev:

Objavite komentar