sobota, 11. februar 2023

Grajska kavarna

Na Ravnah smo od septembra 2021 bogatejši za grajsko časopisno kavarno Eleonora, ki je stacionirana v Osrednji koroški knjižnici dr. Franca Sušnika. Nahaja se v osrednjem prostoru čitalnice tik ob grajskem parku. Nekoč je bil grad in okolica last grofovske družine Thurn, ki velja za eno najstarejših plemiških rodbin v Evropi in živijo še danes. Namen odprtja nove kavarne je bil pritegniti višji sloj izobražencev iz vse Koroške, da pogosteje zaidejo v knjižnic, kjer bi poleg sposojanja knjig soustvarjali program in ponudbo, ki jo knjižnica sicer ponuja že od svojega nastanka. Poleg čudovitega ambienta nam grajska časopisna kavarna ponuja osvežujoč pogled na bližnji park in Uršljo goro. 

Takole približno zgleda naše počivanje.

Tudi mi radi zahajamo v grajsko kavarno, saj je prijazna do psov, ki so socializirani in prijazni. Veliko ur smo že tam presedeli. V bistvu tja zahajamo bolj zaradi Lumpija, ki mu po jutranjih sprehodih paše na kratko posedeti na blagem zimskem soncu, ki prodira skozi okna v verandi. V tej kavarni gosti spoštujejo mir in tišino, zato ni primerna za navadna glasna druženja. Tukaj se bolj šepeče kot govori. Moja dva kužana sta tako tiha in prijazna, da so jih do zdaj vsi pohvalili. 

Takole Lumpi prav lovi zadnje žarke sonca. Nikoli ne izpusti prilike za sončenje.

Veseli nas, da so v hramu znanja ali labirintu idej, kakor metaforično pravijo knjižnicam, vedno dobrodošli in lepo sprejeti. Nenazadnje tudi jaz v času pitja kavice preberem kakšen članek v časopisu. Naj poudarim, da ima kavarna tudi vegansko ponudbo sladic in ovsenega mleka. Skratka tukaj nam nič ne manjka. Sonca, znanja in ljubezni imamo na pretek. Naj le tako ostane....

Njegov pogled je prodoren.

Žal niso vedno na voljo vsi sedeži ob soncu, ampak včasih se kužani sploh ne pritožujejo.

Preden se nastanimo morajo vse prevohat, da slučajno kaj ne zgrešijo.

Lumpi je najbolj srečen in sproščen med sončenjem.

Zdaj, ko me ni več doma na Koroškem moj ata skrbi za sprehode z Luckyjem in Lumpijem po naravi. On ne mara z njimi posedati v gostilnah. Ko pridejo na sprehod v grajski park opazi, da ga oba močno vlečeta v kavarno, ampak jim ne pusti, saj je to v bistvu naš ritual. Kadar pridem čez vikend domov gremo obvezno naslednji dan najprej v kavarno. Zaradi navade. Bela kava z ovsenim mlekom in veganska sladica. Obvezno prelistam aktualne revije. Posebej rad berem National Geographic Slovenija. Ob lepih toplih dnevih sedimo zunaj na grajskem vrtu.

Poleti, spomladi in jeseni je pravi užitek sedeti zunaj na soncu on grajskem parku.

Kadar dobim svoje naročilo vedno nagradim tudi kužana s kakšnim dobrim pasjim prigrizkom. Ponavadi dam dentalno kost.

Tudi Luckyju paše sončenje....

Ni komentarjev:

Objavite komentar