sobota, 8. avgust 2015

Skrivnost človeške inteligence je v krompirju

Nove znanstvene raziskave govorijo, da je bil kuhani škrob tisti, ki je pospešil razvoj naših možganov in ne meso, kot so znanstveniki sprva domnevali. Seveda je bila živalska prehrana v določenem obdobju ključna za preživetje človeške vrste, vendar je bila rastlinska prehrana tista, kateri se lahko danes zahvalimo za razvoj naše inteligence. Tako pravijo raziskave. Zakaj me to ne preseneča?

 Človeški možgani na dnevni bazi porabijo tudi do 25% celotne ustvarjene energije in skoraj 60% krvnega sladkorja, ki mu pravimo glukoza.  Najboljši vir glukoze najdemo prav v rastlinski škrobni prehrani. Čeprav ima naše telo sposobnosti ustvariti glukozo tudi na živalski prehrani, je bilo to v preteklosti veliko težje doseči, saj si moral tako hrano najprej uloviti, zato so se predniki raje zanašali na gomoljnice, ki si jih lahko preprosto nabral. Govorimo za obdobje pred nastopom živinoreje. Tako imamo najboljši viri za doseganje visokih ravni glukoze, ki so pomembno vplivali na razvoj naših možganov in človeške inteligence ravno v Ogljikovih hidratih oz. škrobni rastlinski prehrani. Najbolj poznana škrobna gomoljnica na katero so naši predniki najraje prisegali je današnji krompir. Seveda to ni bil isti krompir, ker današnji krompir izvira iz Amerike. Vendar bi naši predniki bili zelo veseli, če bi imeli dostop do takšnega krompirja, kot ga imamo danes!


Poenostavljeno povedano so naši predniki jedli krompirju podobne gomoljnice, da so lahko razvili svoje možgane! Živalsko prehrano so jedli samo takrat, ko niso imeli druge izbire. Vendar ima danes človeštvo možnost izbire. Trgovine in tržnice so polne raznih vrst zelenjave in sadja o katerih so naši predniki samo sanjali. Celotne civilizacije so bile ustvarjene ob velikih rekah, da so tam lahko namakali svoja polja, kjer so pridelovali žito, zelenjavo in sadje. Skratka mit, ki je govoril, da bi morali bit hvaležni mesni prehrani, je bil danes z objavo omenjene raziskave prvič ovržen in postavljen pod velik vprašaj. Zato jejte svoj krompir in razvijajte svoje možgane!



Ni komentarjev:

Objavite komentar