sreda, 21. avgust 2024

Deset življenjskih resnic za notranjo moč in mir

Predstavljam deset življenjskih resnic, ki vas bodo pomagale napolniti z močjo, da premagate svoje strahove in demone: 

1. Molk je zlato

Modro je včasih molčati, saj besede, ki jih ne izrečemo, ne morejo biti napačno razumljene. Čas bo razkril, kdo je imel prav, in morda to ne bomo vedno mi. Zato bodimo potrpežljivi. Besede nosijo svojo težo, saj izvirajo naravnost iz srca; zato pazimo, da nas ne pokvarijo. Ko spregovorimo, naj bodo naše misli umirjene, besede premišljene, in nameni iskreni.

2. Ko nekdo zlorabi vaše zaupanje je beseda oprosti že izgubila svoj pomen

Ko se zaupanje enkrat izgubi, se težko povrne; oprostitev ni vedno dovolj za ponovno vzpostavitev vezi. Kdor bo iskreno obžaloval se bo že pokesal. Besedo oprosti zna izgovoriti vsak prevarant, kesanja pa je zmožen le empatičen in pošten človek, ki se ne bo jezil, tudi če mu večkrat omenite kako vas je prizadel. Nikolu mu ne bo težko priznati napako in pokazati obžalovanje, saj ste mu pomembni. Ne dovolite ljudem, da vas nenehno zlorabljajo in se vračajo samo zato, ker jim boste vedno odpustili zaradi besede "oprosti". Bodite pametnejši in imejte se radi. Varujte svoje srce. Postavite jasne meje.  

3. Nadzorujte svoje reakcije, reagirajte blago in počasi

Premišljenost v reakcijah je ključ do notranjega miru in zmanjšanja nepotrebnih konfliktov in napetosti. Vzemite si čas za premislek preden karkoli naredite. Hitra reakcija je vedno čustvena in pogosto napačna. Naj bo vaša reakcija razumna, torej premišljena, blaga in tehtna. Raje prespite, eno, dve ali tri noči in šele nato reagirajte in odgovorite. Uporabljajte zdravi razum. Tudi počasi se daleč pride. 

4. Ko ste iskreni, izgubite samo tiste ljudi, ki vas niso cenili

Iskrenost morda odvrne nekatere ljudi iz vašega življenja, a vas zagotovo osvobodi neiskrenih odnosov. Kdor vas ceni, spoštuje in ljubi bo prenesel vašo odkritost in kritike, če jih boste izrekli osebno na štiri oči in na spoštljiv način. Kdor želi, da ga obožujete in napihujete njegov ego naj gre iskati oporo drugje, med sebi enake ljudi. Vi ga že niste vredni.  

5. Lepo srce je vredno več kot 1000 lepih obrazov

Notranja lepota in prijaznost odtehtata zunanji videz, ki je minljiv. Hinavščina in dvoličnost sta najslabši lastnosti človeka, zato ne nasedajte lepim gestam in uglajenim besedam. Pomembna je notranjost. Iščite resnico, ki vas bo izpopolnila. Ne bo vedno prijetna, ampak ponuja izziv, ki bo sprožil proces dozorevanja vaše osebnosti. Naj vas lepota ne zaslepi. Nihče ne ostane večno mlad. Laž pa ostaja večno grda tudi, če je lepo izrečena. Ljudje, ki se poslužujejo laži, manipulacij in izgovorov imajo patološki karakter osebnosti. Mar res želite s takimi ljudmi deliti svoj dragocen prosti čas?

6. Imejte majhen krog zanesljivih ljudi, ki bodo spoštovali privatnost, čistost uma in veselo srce, ki so neprecenljivi sopotniki zdravih odnosov

Majhen krog prijateljev in bližnjih je kot oaza sredi puščave. Tam najdete ljudi, ki vas resnično razumejo, sprejemajo in podpirajo. Ohranjanje zasebnosti je druga pomembna dragocenost, ki predstavlja zatočišče pred hrupom in kaosom zunanjega sveta. Zasebnost vam omogoča, da negujete svoje misli, sanje in občutke, ne da bi bili podvrženi nenehnim pritiskom in presoji drugih. Čistost uma je temelj jasnosti in duševnega zdravja. Čisti um je kot bister potok, ki teče mirno in omogoča, da vidite življenje takšno, kot je – preprosto in lepo. Zato se ne splača sekirati za stvari, ki čez sto let ne bodo pomembne. Veselje ni nekaj, kar pride od zunaj, ampak nekaj, kar raste znotraj vas, ko negujete pravo ravnotežje v življenju. Veselo srce je odsev notranjega zadovoljstva, ki ga ne more omajati nobena zunanja okoliščina.

7. Nikoli se ne vračajte osebi, ki vam je enkrat že ranila srce

Osebe, ki so vas v preteklosti ranile, prizadele in zlomile bodo to verjetno ponovile – na vas je, da se zaščitite in korakate naprej po svoji poti. Ne obžalujte preteklosti, saj jo ne morete spremeniti. Naučite se odmisliti preteklost in sprejmite dejstvo, da je včasih bolje ostati sam kot v odnosu z nekom, ki ne spoštuje vaših vrednot, ciljev in vizije. Vračanje človeku, ki vas je zlomil, čeprav ste mu dali svoje srce, pomeni zanemarjanje lastne vrednosti; raje se osredotočite na prihodnost, ki jo boste gradili sami ali z nekom, ki vas bo resnično vreden.

8. Ne premišljujte preveč, saj ne morete vsega nadzirati, zato spustite breme skrbi

Nenehno analiziranje, iskanje napak in nadziranje vodi v stresno življenje. Človek včasih pretirano strmi k popolnem nadzoru. Izumlja razne teorije zarote, kjer ima vse pod nadzorom, išče grešne kozle, kaže s prstom na druge in igra vlogo večne žrtve. To počne zato,da bi ustvaril lažen občutek varnosti. Če je krivda na drugih jo lahko izklopiš. Tako misliš, da imaš vse pod nadzorom. Vendar resnica ni tako preprosta. Takšno življenje postane toksično, saj ne temelji na resnici. Kdor laže samemu sebi ne more biti vesel. Včasih je bolje sprejeti stvari takšne, kot so, in se osredotočiti na tisto, kar lahko spremenimo – svoje misli in ravnanja. Delajmo na sebi vsaki dan. Če v ogledalu vidimo sebe, ne pa tisto kar bi radi postali smo en dan že izgubili. Namesto analiziranja in kritiziranja raje vizualizirajmo svojo prihodnost. Sprejemanje resnice, ki ni vedno prijetna prinaša svobodo in sproščenost, ki sta ključni za notranje dozorevanje in dobro počutje. Seveda spremembe ne bodo lahke, ne pridejo čez noč, ampak uspeh ima svojo ceno. Kdor živi svoje življenje, ki ga je ustvaril s trdim delom je zadovoljen in srečen človek, zato ne čuti potrebe po kritiziranju drugih, ne išče izgovorov in ne izumlja tople vode. Preprosto dela svoje stvari, ničesar se ne boji in veseli se novih izzivov. Ne premišljuj preveč, ampak delaj!

9. Če je nekdo neumen, da gre stran od vas, bodite dovolj pametni in ga pustite oditi

Ko nekdo ne prepozna vaših kvalitet in vrednosti, naj preprosto gre, postite ga odditi, zaželite mu vso srečo; boljša prihodnost vas čaka brez njega. Vsak konec je lahko začetek nečesa boljšega. Čas je dragocen kot zlato, zato ga ne zapravljajte za tiste, ki ne cenijo vaših vrednosti, saj v tem primeru mečete svoje bisere svinjam, ki vse pomendrajo in poteptajo. Ko se osredotočate na tisto, kar vas resnično bogati, boste privabili ljudi, ki bodo cenili vašo osebnost in odprle se vam bodo nove priložnosti. Kdor trka se mu bo odprlo. Ko se ena vrata zaprejo se druga odprejo. Bodite hvaležni tistim, ki so vas zapustili, saj so vam omogočili, da nadaljujete svojo pot naprej, kamor oni ne upajo. 

10. Pravi prijatelji so redkost, če imate enega, imate srečo

Pravi prijatelji so neprecenljivi in redki – če imate vsaj enega ga cenite kot veliko bogastvo, saj boste na stara leta ugotovili, kako so vrednejši od lastne družine. Družinski člani in sorodniki vam pomagajo samo zato ker ste njihovi in so vam zavezani. Pravi prijatelj vam bo stal ob strani in pomagal, čeprav ni družinsko zavezan, saj vas ceni in spoštuje kakor svojega brata in sestro. Prijatelj je pomemben del štiriperesne deteljice, ki kot simbol predstavlja štiri ključne vrednote: prvi listek predstavlja notranji mir, drugi osebno integriteto, tretji srčno iskrenost, in četrti – tisti, ki je najbolj redek in dragocen – pravi prijatelj. Tako kot je štiriperesna deteljica redkost, je tudi pravi prijatelj zaklad, ki dopolnjuje vaše življenje in ga bogati na način, ki ga nobena druga vrednota ne more. 


Za zaključek naj poudarim, da so naša življenja na tej zemlji omejena – danes smo tu, jutri nas morda ne bo več. Nihče med nami ni popoln, čas pa hitro mineva. Zato se imejte radi, kajti to je tisto, kar resnično šteje. Kdo se še spomni prepirov naših babic in dedkov? Ljubezen vsi poznamo, saj zato obstajamo. Bodimo torej strpni drug do drugega in najprej odpuščajmo sebi, da lahko nadaljujemo in živimo za zdaj, saj je trenutek, ki ga živimo, edini resničen. Vse ostalo se je že zgodilo ali pa se šele bo. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar