sobota, 11. marec 2023

Uničevanje gozdov in narave se mora nehati!

 Z Luckyjem in Lumpijem sem po različnih koncih Slovenije v gozdovih in naravi prehodil na desetine in stotine kilometrov poti, ampak takšne svinjarije, kot sem jo danes zagledal na gozdni učni poti na Ravnah na Koroškem, kjer bi morala biti drevesa posebej zaščitena pred kakršnimikoli posegi, nisem videl še nikjer in imam veliko prehojenih kilometrov za sabo. Govorim o označeni gozdni učni poti, ne o nekem kraju sredi divjine.

Pri vzponu na vrh je še vse lepo in prav, ampak potem....

Nekoč lepa, mirna in spokojna gozdna učna pot na Navrškem vrhu, kjer smo včasih s šolo hodili gledati raznolikost dreves in se učili o pestrosti narave, je postala od kolovozov navadna blatna brozga posejana s številnimi vejami, ki so jih gozdarji pustili za seboj, da bo pot komaj prehodna tudi ko se vse posuši. Sramota za občino in njeno oblast, ki ste jo izvolili ljudje, da zdaj neovirano lomastijo po gozdovih, ki so jih prejšnje generacije pustile za spomin in občudovanje.


Medtem ko eni plačujete vrtoglave cene za ogrevanje, vam hlodovino zdravih dreves vlačijo pred nosom iz vaših gozdov in poceni prodajo naprej. Ponavljam, to se ne dogaja sredi divjine, ampak na gozdni učni poti, kjer bi morali biti takšni posegi prepovedani. Ne gre za osamljen primer, to se ne dogaja samo na gozdni učni poti, ampak povsod kjer je mogoče, seveda pod lažnim izgovorom, da je »stroka« tako odločila. Kaj vse nam je stroka predlagala v preteklosti in smo na koncu vendarle spoznali, da niso imeli prav. Tudi za Magno je ista stroka, ki naj bi varovala okolje, dala zeleno luč, da so lahko v imenu kapitala in političnih interesov uničili 100 hektarjev najboljše kmetijske zemlje. Kaj imamo zdaj od tega? Če bi vsaj drek imeli ga bi lahko namesto gnoja uporabili, tako pa nimamo nič. Kot da pri nas še nikoli niso slišali za podnebno krizo in naravne katastrofe, kot da nam požar lani ni uničil skoraj celoten Kras? A je sploh vredno navajat zakaj so takšni posegi v gozdovih nezaželeni? Bom citiral upokojenega gozdarskega inšpektorja, Vinka Korošaka, ki je znal lepše ubesedit to kar vam želim povedati:

»Mestni parki in primestni gozdovi, namenjeni rekreaciji ljudem, imajo poseben status, kjer je prepovedano gospodarsko izkoriščanje. Tak gozd je prepuščen naravnemu razvoju, kjer lahko ljudje spoznavajo in občudujejo raznolike drevesne pojave – postavna in skrivičena drevesa, debele in stare orjake, tudi pestrost drevesnih vrst, do propadajočih in votlih dreves, v katerih lahko gnezdijo raznolike gozdne ptice. Tak gozd mora biti poučna in odprta knjiga narave. Prepovedana je celo sanitarna sečnja, saj mora tak gozd pokazati vso pestrost narave od svojega nastanka do propadanja in umiranja. V takem gozdu si morajo obiskovalci spočit svoje misli in to jim lahko ponudi le gozd s svojo staro in raznoliko zgodovino narave. Skratka, tak gozd naj se obnavlja naravno, zanj naj veljajo naravni zakoni in nobeni drugi, predvsem pa ne komercialni. Rekreacijski gozdovi morajo biti zaščiteni s posebno uredbo. Morebitni nujni posek posameznega drevesa pa mora določiti posebna strokovna komisija….

Današnja komercializacija in hlastanje po dobičku uničujeta tudi slovenske gospodarske gozdove, saj dnevno za reklamne namene prikazujejo mednarodno prodajo najdragocenejše hlodovine. To stoletno naravno bogastvo so nam zapustili naši predniki, vprašati se moramo, kaj bomo mi zapustili zanamcem. Prodaja dragocene hlodovine je škodljivo in neumno dejanje, kar dokazujejo kupci s celotne zemeljske oble, kajti oni vedo, da bodo ceno s predelavo tega lesa podeseterili in postoterili«

Smo se posušili na sončku v grajskem parku pri kavarni Eleonora

Naj še dodam, da sem v prejšnjem mandatu kot občinski svetnik opozoril na gozdno učno pot in željo občanov po njeni ohranitvi. Seveda sem dobil zagotovila, da se bo želja upoštevala. Zdaj vidim koliko so vredne takšne obljube. Volitve so mimo, golaž ste že zdavnaj odplahnili v školjke. Prišel je čas, ko politika, ki se ni izvolila sama, ampak ste jo tja postavili volivci zaradi kanistrov zastonj vina in piva zagrebe za profit, stroške boste poravnali vi, navadni ljudje. Kdor ne verjame naj se prepriča na lastne oči. Jaz se na srečo postopoma selim iz teh krajev, zato me spreminjanje okolja ne bo preveč motilo. Ampak škodo, ki jo dela politika boste morali na koncu plačati neuki in naivni reveži. Največje žrtve pa niste ljudje, ampak živali in narava. Zaradi slednjih se tudi oglašam, drugače bi bil tiho.






Ni komentarjev:

Objavite komentar