torek, 1. april 2014

Zdravje kot vrednota

Predstavljajte si svet, kjer bi bili zdravniki nagrajeni glede na število koliko imajo zdravih pacientov, ne pa bolnih. V takšnem svetu bi bila podoba javnega zdravstva precej drugačna. Žalostno je, da današnji zdravstveni sistem temelji na dobičku, ki se ustvarja na račun bolnih ljudi. Posledično je zaradi tega iskanje nasvetov o zdravem življenju v bolnišnicah in lekarnah skoraj nemogoče.

Vendar ne smemo za to stanje kriviti posamično skupino ljudi, kot so npr. zdravniki. Oni le izkoriščajo ugoden položaj, ki jim ga je dodelila družba. Kriv je namreč zdravstveni sistem, ki služi interesom dobičkarjev. Če bi naši politiki poskrbeli, da se družbeni sistem prilagodi resničnim človeškim potrebam in vrednotam, danes ne bi bili priče krizi v zdravstvu ali gospodarstvu. Družba bi cvetela in se razvijala. Resnične vrednote bi morale biti usmerjene v korist družbe kot celote, ne le posameznikov, ki izkoriščajo svoje privilegije.

Žalostno je, da se mora posameznik za zdravo življenje boriti sam, in še bolj žalostno, da so takšni ljudje pogosto označeni za čudake. Ironično je, da se morajo zagovarjati tisti, ki živijo zdravo, namesto tistih, ki uživajo v nezdravem načinu življenja.

Ne zahtevam, da politika uzakoni veganstvo ali vegetarijanstvo, vendar bi bilo pravično, da se o teh temah govori iskreno, da bi ljudje prenehali nasedati manipulacijam v imenu kapitala. Pametno bi bilo ustrezno označiti živila, škodljiva za zdravje, podobno kot se to počne pri cigaretah. Vsa živalska in predelana prehrana bi morala biti jasno označena, da se nihče ne bi mogel izgovarjati na nevednost.

Zdravje je postalo dragoceno, zato je treba te teme obravnavati jasno in glasno. Naš namen ni slab, ampak želimo zagotoviti našo eksistenco v prihodnosti. Če bomo nadaljevali po isti poti, se sprašujem, kaj bo ostalo od naše Zemlje?

Ni komentarjev:

Objavite komentar