petek, 18. april 2014

Razmišljanja o večnem postu

Danes na veliki petek obeležujemo krščanski post, ki mu čez tri dni sledi velikonočni ponedeljek, ko naj bi Jezus Kristus vstal od mrtvih in premagal smrt. Na veliki petek se spominjamo Jezusovega trpljenja na križu, zato se posvečamo čiščenju telesa in molitvi. Nekdo me je vprašal, če se ob tej priložnosti tudi jaz postim? Nasmejal sem se in odgovoril, da sem v 'postu' že štiri leta. Vegani se namreč 'postimo' celo življenje, pri tem pa neizmerno dobro uživamo. Za nas post ni muka in trpljenje. Mnogi ne zdržijo niti dneva brez živalske hrane, kaj šele, da bi se lotili pravega posta, ki zahteva absolutno odrekanje hrani. Žal je pri nas strah pred lakoto še globoko zasidran v zavest ljudi, zato se mnogi težko odrečejo svojim klobasam in ocvirkom. Vendar ni bilo vedno tako. Včasih so na kmetih živeli bolj skromno. Jedli so več zelenjave in manj mesa, ki so ga pripravljali samo za velike praznike. Družba se je v zadnjih desetletjih močno spremenila. Postali smo družba obilja. Rastlinska hrana pa se gleda kot na hrano revnih. 

Rastlinska prehrana je na srečo zelo raznolika in ji prav nič ne manjka. Tisti, ki trdijo, da se od nje ne morejo nasititi očitno še nikoli niso preživeli niti dneva ob takšni prehrani. Bistvo posta je očiščenje telesa in duše, saj telo najbolj onesnažuje živalska prehrana, ki je obremenjena z nasiljem in strupenimi dodatki.

Izločitev živalske hrane iz jedilnika je oblika posta sama po sebi. Najbolje je uživati v polnovredni, nepredelani rastlinski prehrani, obogateni s svežim sadjem in zelenjavo. Ta hrana nas naravno vabi k uživanju, saj zreli in sočni sadeži kar kličejo, da jih pojemo in razširimo njihova semena.

Ko vidim sveže in zrele plodove, ki jih zemlja ponuja, jih brez oklevanja zaužijem. Medtem, ko se ob srečanju s kravami, teleti, konji in kokošmi ustavimo le za nežen pozdrav in nadaljujemo svojo pot, v iskanju sadnega drevja ali prijetnega klepeta z dobrosrčnimi ljudmi.

Pregovor 'zdrav duh v zdravem telesu' drži kot pribito. Za zdravo telo in duha je priporočljivo uživati rastline in sadeže. Moj svet je narava, gozdovi, voda, svež zrak in sonce. Živimo v prostornem svetu, kjer nam nikoli ne bi smel biti dolgčas. Življenje je prekratko za nepomembnosti. Izkoristite svoj dan in uživajte v prihajajočih praznikih!Vrh obrazca

Ni komentarjev:

Objavite komentar