sobota, 16. november 2013

Zdrava prehrana v primežu kapitalizma: Iskanje resnice v dobi potrošništva

Velikokrat me sprašujejo, zakaj resnica o zdravi prehrani ne pride do ljudi in v javnost? Zakaj obstajajo kontradiktorne informacije o tem, kaj je zdravo in kaj ne? Zakaj se strokovnjaki ne morejo zediniti glede zdrave prehrane? Zakaj akademiki in profesorji ne govorijo odkrito o tem? Zakaj nas v reklamah zavajajo?

Odgovor je presenetljivo preprost: Zdrava prehrana ni dobičkonosna! Sodobni kapitalizem temelji na izkoriščanju nevednosti, na strahu, prevaram in goljufijah. Kapitalizem je sistem, kot vsak drugi, ki za svojo obstojnost nujno potrebuje nekritično množico ljudi, ki ga sprejemajo. Tako je bilo skozi celotno zgodovino in tako bo tudi ostalo, če se sami ne prebudimo in začnemo delovati. Sistem, v katerem trenutno živimo, ne spodbuja svobode do te mere, da ne bi bili odvisni od trgovskih centrov, ki večinoma prodajajo nepomembne stvari. Zato ni presenetljivo, da je tudi zdravstveno področje postalo poligon za izkoriščanje nevednosti.

Nikomur ni v interesu, da bi se resnica o zdravju javno razkrila, ker to ne bi koristilo tistim, ki na tem služijo. Tudi državi ni v interesu, da bi naredila red, saj je njen interes, da "posel teče" in da se nemoteno pobirajo davki. Žalostno je, da se služi na račun nesreče drugih, kar nas ne razlikuje od "temačnega srednjega veka". Tudi takrat se je služilo na račun nevednosti in neznanja.

Kljub temu obstaja upanje. Ljudje se počasi prebujajo. Morda se nam zdaj smejijo, ko govorimo o prednostih rastlinske prehrane, a nekoč so se smejali tudi tistim, ki so trdili, da je Zemlja okrogla. Naš čas še pride. Moramo nadaljevati s tem, kar počnemo, in biti zgled drugim. Ne čakajmo, da nam drugi povedo, kaj storiti; raje začnimo delovati in slediti svojemu srcu. Le tako se stvari premikajo naprej, drugače vse ostaja enako in propada.

Ni komentarjev:

Objavite komentar