sobota, 19. avgust 2023

Utrinek našega sprehoda iz Prežihovine

Po dolgem času se je končno napravilo lepo vreme. Takoj smo ga izkoristili in šli na kratek sprehod po majhnem delu Prežihove poti, ki nam je najbližji, saj teče mimo znamenite Prežihovine, kjer je mladi Voranc ustvaril svojo prvo črtico »Petkov Cenc«.

Na tej poti poznamo skoraj vsako ped zemlje. Blizu nam je čisto vsak potok in drevo, ki ga srečamo. Včasih si predstavljam, da je po tej poti hodil tudi sam Prežihov Voranc, kadar je moral zaradi opravkov v bližnje mesto. Vendar so nedavno nazaj prav v tem delu gozda izvajali sečnje in druge večje posege, ki so za seboj pustile veliko razdejanje in umazanijo. Mnogi so se pritoževali, a brez večjega uspeha. Ugotovili smo, da so nedavne ujme na srečo prizanesle velikemu delu omenjenega gozda, vendar so narasli hudourniki in potoki potegnili za seboj vso tisto nesnago, ki se je splahnila v reko Suho, da je le ta dobila še večjo razdiralno moč pri poplavljanju in uničevanju vsega pred seboj.

Upamo, da se bo v prihodnje izvajalo tudi čiščenje gozda, ne samo spravljanje koristnega in dragocenega lesa, ki ga verjetno izvažamo v tujino. Naši gozdovi so velik zaklad. Če z njimi ravnamo kot svinja z mehom nam lahko pokažejo svojo temnejšo plat. Zato non stop ponavljam: Varujmo naravo, gozdove, drevesa in potoke, saj nam dajejo kisik in zavetišče za rekreacijo in sveži oddih.





Ni komentarjev:

Objavite komentar