petek, 25. november 2022

Bližajoči referendumi in opredelitev mojega glasu

Spomnim se svojega prvega referenduma. To je bilo davnega leta 2005. Od tega je minilo že sedemnajst let. Tudi takrat smo glasoval o spremembi RTV zakona. Predlagala ga je prva Janševa vlada. Takoj so ga krstili za "Grimsov zakon", saj je bil poslanec Branko Grims eden najbolj zagretih zagovornikov novega RTV zakona in ga je tudi sam napisal, kot se je kasneje pohvalil. 

Prav ta zakon je prinesel največ škode in gorja zaposlenim na RTV ter ogorčenje javnosti, ki od zunaj spremljajo vso kalvarijo na Kolodvorski. Grimsov zakon je še danes v veljavi in omogoča politični prevzem našega edinega javnega medija v državi.

Spomnimo: Že takrat leta 2005 so nam predlagatelji obljubljali, če glasujemo ZA Grimsov zakon bo RTV naročnina nižja. Če glasujemo ZA Grimsov zakon ne bo prišlo do političnega prevzema, da ne bodo koga odpuščali in da se bo medijski prostor uravnotežil. Pa se je to res zgodilo???

Minilo je sedemnajst let. Samo neumen človek ne zna prit do jasnega zaključka, da je zdaj slabše kot kadarkoli prej. Grimsov zakon je katastrofa od prve do zadnje črke na papirju. Se vidi, da ga je on pisal. Čim prej bo šel v kanto za smetje, tem bolje bo za vse nas. Vmes so poskušali popravit Grimsov zakon, ampak neuspešno, saj je padel na drugem referendumu, ki ga je izsilila SDS. Uporabili so iste finte. Nižji prispevek in politika uravnoteženja. V demokraciji rabimo svobodomiselnost in strokovnost. Ne pa lažno uravnoteženost.

Spomnim se tudi tega kako me je pred sedemnajstimi leti na poti do volišča ustavil prijatelj in rekel, da se ne splača volit, saj itak ne boste dosegli ničesar! Vendar je bil izid na koncu tesen. Zmanjkalo je okoli 7 tisoč glasov, da bi padel Grimsov zakon. To se je zgodilo prav zaradi takih, ki so enako mislili, češ, da se ne splača volit in je bolje ostati doma, zato pa imamo danes nemalo težav. Volitve so državljanska dolžnost. To v kakšnem stanju je država je tudi naša odgovornost. Zato pojdite volit!

Če imajo ljudje vsaj malo soli in pameti v glavi bodo v nedeljo šli glasovati ZA novi predlagani RTV zakon, ki umika politiko iz novinarskega dela na RTV ter omogoča nujne spremembe. Nakladanja v smislu, da se bo zaradi novega zakona dvignil RTV prispevek so pesek v oči. Kot da se že po Grimsovem zakonu ne more? In kot da nam niso njihovi predlagatelji že takrat obljubljali nižji prispevek? Imeli so sedemnajst let časa, da ga znižajo. Kaj so pa v resnici naredili? Nategnili so naivneže. Važno, da so sebi in svojim ljudem omogočili vpliv in dobro plačane položaje v tej ustanovi. Za vsebino jim je bilo vseeno. Poleg tega nas tudi tokrat nagovarja Branko Grims. Kdor misli ponovno ostati doma ali glasovati proti novemu zakonu o RTV, ki uvaja nujne in pozitivne spremembe, potem po mojem mnenju podpira nevzdržno stanje na RTV, mobing zaposlenih, homofobiojo in Branka Grimsa.

Jaz bom zato na referendumsko nedeljo glasoval 3 krat ZA, ker so tudi ostale predlagane spremembe nujne. Upam le, da se bo tokrat našlo več ljudi na voliščih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar