torek, 8. november 2022

Deindustrializacija Evrope in njene posledice

Leta 1944 so Američani med drugo svetovno vojno pripravili načrt o deindustrializaciji Nemčije, ki bi po vojni onemogočil razvoj in ponoven vzpon nemškega gospodarstva. Načrt je predvideval razgradnjo nemških industrijskih in gospodarskih zmogljivosti, da nikoli več ne bi mogla ogroziti anglosaksonske dominacije na svetu.

Načrt je pripravil takratni ameriški finančni minister judovskega rodu, Henry Morgenthau, ki zaradi tega ni skrival svojega sovraštva do Nemčije. Vendar so se zaradi povojnega izziva Sovjetske zveze karte premešale. ZSSR je žrtvovala daleč največ svojih ljudi in vojakov, da bi Evropi priborili zmago nad fašizmom in nacizmom, tako je postala Sovjetska zveza popularna tudi na zahodu. Tokrat je poskušala ZSSR spodbujati svoje komunistične partije na zahodu, naj po mirni poti pridobijo večino v parlamentih in ponudijo alternativo kapitalističnemu sistemu. Tako so Američani namesto Morgenthauov načrta implementirali Marshallov načrt, ki je nasprotno spodbujal obnovo in ponoven vzpon vseh držav na zahodu, ki bi se podredile dominanci ZDA.

Prav zaradi tega je Amerika kot glavna nosilka anglosaksonskih geostrateških interesov dolga desetletja tolerirala Nemčijo, kot gospodarsko velesilo, ki je poganjala Evropo. Dokler je bila Evropa vojaško, gospodarsko in finančno podrejena ameriškim interesom jih ni zanimalo s kom poslujejo in sklepajo dogovore. Šele leta 2003, ko se je Nemčija prvič javno uprla ameriškim načrtom za destabilizacijo Bližnjega vzhoda, se je začela Evropa postavljati na svoje noge. Amerika je takoj začela razdvajati EU z govorom o »stari« in »novi« Evropi, kjer je staro Evropo predstavljala Nemčija in Francija, novo pa države nekdanjega socialističnega bloka. Ameriko je še posebej zbodla prijateljska povezava Nemčije in Rusije, ki je Nemčiji dobavljala poceni energente, ki so spremenili nemško gospodarstvo in vse države, ki so se na Nemčijo navezale v zelo konkurenčne subjekte na svetovnem trgu. Nemčija je počasi postajala enakovreden partner ZDA in Velike Britanije. Zato je slednja država izstopila iz EU, ker bi se morala podrediti gospodarski moči Nemčije. Od takrat naprej je ZDA iskala načine kako spodkopati nemško gospodarsko moč in jo ponovno podredi svoji dominanci.

Vojna v Ukrajini se je začela kot naročena in najbolj ustreza prav Američanom, zato tudi najbolj spodbujajo pošiljanje težkega orožja, kar bo vojno podaljšalo. Po drugi strani pa vojna sama po sebi sproža implementacijo Morgenthauovega načrta o deindustrializaciji Nemčije in Evrope, saj je vzpon temeljil na poceni energentih iz Rusije. Mislite, da je bila sabotaža severnega toka res naključna? Jasno kot beli dan, kdo stoji v ozadju!

Zaradi visokih cen energentov, plina in elektrike, ki poganjajo industrijo, postajajo stroški proizvodnje čedalje višji, izdelki pa vedno dražji, kar onemogoča nemškim in drugim podjetjem, tudi slovenskim, konkurenčen nastop na svetovnem tržišču. Gospodarska recesija bo v naslednjih letih težka, saj nihče ne more zagotoviti podjetjem poceni energentov. Zaradi tega nas že zdaj  prehitevajo ameriški in azijski konkurenti, zlasti Kitajci, ki imajo dostop do poceni energentov.

Evropa je v preteklosti ravnala pravilno, ko se je odločila osvoboditi dominance ZDA, saj smo na račun poceni energentov doživeli gospodarski in tehnološki razvoj, ki je prinesel relativno blaginjo. Trenutna težka situacija v kateri smo se znašli, je posledica spretne ameriške geostrateške politike, ki zlorablja nerešene račune z Rusijo in vojno v Ukrajini za podrejanje Nemčije in celotne EU svojim geostrateškim interesom.  S tem pa prinaša tudi deindustrailizacijo in uničevanje konkurenčnosti. ZDA rešuje svoj dolar in svoje gospodarstvo na račun naše naivnosti in neumnosti. 

Slovenija je še posebej izpostavljena, saj po deležu zaposlenih v gospodarstvu predstavlja tretjo najbolj industrializirano država v Evropi. Skoraj četrtina vseh zaposlenih (približno 200 tisoč) jih dela v gospodarskem sektorju, ki je na takšen ali drugačen način povezan s proizvodnjo izdelkov, ki so namenjeni bodisi na nemški ali svetovni trg. Več kot očitno nas bo gospodarska kriza zaradi visokih cen energentov močno prizadela. Slovenija mora zagotoviti poceni energente tudi za industrijo ali vsaj njeno subvencioniranje, sicer se bo začelo zmanjšanje obsega proizvodnje ali po domače odpuščanje delavcev in zapiranje tovarn. Tega si seveda ne želimo.

Naj spomnim kako ste pred leti zasmehovali znanega slovenskega politika, ki je dobronamerno opozoril na našo šibkost v gospodarstvu oz. »Ahilovo peto«. Enaki akterji, ki so takrat zlorabili nerazumevanje »Ahilove pete« zdaj histerično vzklikajo »Slava Ukrajini«, čeprav se niti ne zavedajo, da s tem pljuvajo v lastno skledo ali pa so sami dovolj preskrbljeni, da jim je vseeno.

Dejstva so sledeča: Pred nami so težki časi. Glavni cilj vladajoče politike bi zato moral biti usmerjen v ublažitev posledic gospodarske krize. Zaradi našega vpletanja v ukrajinsko vojno, brez da bi v zameno zagotovili nadomestilo izpada energentov, smo dobili nekakšne puste obljube velesil, da v krizi ne bomo ostali sami. Vendar si z lepimi obljubami ne moremo dosti pomagati. Velike države so za svoje interese že poskrbele. Majhne države kot je Slovenija pa bodo prepuščene same sebi. To smo v preteklosti že večkrat videli in doživeli.

Nujno potrebujemo načrt o energetski prenovi, sicer bo tisti del slovenske politike, ki se zavestno ukvarja s širjenjem sovražnega govora, onesposobil naše ukrepe. Namesto iskanja rešitve se bomo medsebojno prepirali in sovražili. Namesto pripravljanja terena za prehod na zeleno gospodarstvo, obnovljive vire in odpiranje novih delovnih mest z dodano vrednostjo, se bomo prepirali o identitetni politiki, LGBT in sovraštvu do beguncev. Zdaj je prišel čas, ko se morajo razumni in pametni ljudje povezati, sicer bomo tudi mi občutili kaj pomeni implementacija zloveščega Morgenthauovega načrta v Sloveniji.

Torej ne nasedajte politiki, ki podpira sovraštvo in diskvalifikacije drugačnih ljudi.

Podprite raje politiko, ki govori o solidarni, varni in brezskrbni prihodnosti za vse ljudi.

Pojdite na volitve in to tudi pokažite!

Ni komentarjev:

Objavite komentar