ponedeljek, 2. maj 2022

Toksični ljudje

Pravijo, da imajo knjige iste sovražnike kot ljudje: ogenj, vlago, živali, čas in lastno vsebino. Življenjske izkušnje so neštetokrat pokazale, da se najtežje ubranimo pred škodljivimi in negativnimi »vsebinami«, ki jih nekateri posamezniki načrtno uporabljajo za škodovanje in zasužnjevanje drugih ljudi. Takšni posamezniki so prepoznani kot preračunljivi manipulatorji, zlobni omalovaževalci, odkriti nasilneži, pritlehni psihopati, nesramni opravljivci, pokvarjeni nevrotiki, prikriti zavistneži, tečni nergači, čustveni obtoževalci in še mnogo je tega.

Če ste imeli kdaj opravka s katerim od navedenih tipov ljudi, potem dobro veste o čem govorim. V tem primeru vam priporočam v branje knjigo Toksični ljudje, ki jo je napisal argentinski psiholog Bernardo Stamateas. V njej boste našli slikovite opise posameznikov katerih se morate paziti. Avtor ugotavlja, da imajo toksični ljudje prevelik vpliv na odločitve drugih, ki ne upajo živeti samostojno življenje. Tako se mnogi pustijo zapeljati negativnim vzorcem razmišljanja in nizkim čustvom.

Toksični ljudje obvladujejo življenja drugih, ker se večina njihovih žrtev ne zaveda svojega jaza in razvojnih potencialov, ki jih nosijo v sebi. Pri vsakem posamezniku se skrivajo določeni talenti in speča znanja, ki jih zaradi vpliva negativnih miselnih vzorcev in nizkih čustev ne morejo aktivirati. Nizka negativna čustva so kot nalezljiva bolezen, ki intelektualno ter duhovno ugonobijo človeka. Tako lahko toksični ljudje, ki so mojstri negovanja nizkih čustev vzpostavijo nadzor nad vami in vašim razpoloženjem. Oni poskrbijo, da nimate samozavesti, da niste motivirani za razvoj, da vam nikoli ne gre na bolje, da imate vedno kaj slabega za razmišljat, da semena znanja nikoli ne vzklijejo. Potrudijo se, da se na koncu počutite krivi in nemočni za položaj v katerega so vas potisnili. Vseskozi vas teptajo in podrejajo, da bi vas lažje izkoriščali in preprečujejo vašo nadaljnjo rast in življenjski razvoj. Zaradi tega niste srečni in zapadete v začaran krog osebnih frustracij in duševnih stisk. Ker nimate lastnega jaza sledite vsaki norosti ali hudobnim voditeljem, ki vas samo zlorabljajo za doseganje svojih ciljev. Stalno iščete poenostavljene rešitve kompleksnih problemov. Na koncu se izgubite in začnete sproščati ventile sovraštva in jeze na vse druge okoli vas, čeprav so najmanj krivi za vašo nesrečo.



Sporočilo knjige je jasno: Poskrbite zase! Ne preučujte toksičnih ljudi zakaj z vami slabo ravnajo. Mnogi to počnejo povsem nezavestno, ker so jih drugi toksični ljudje prav tako zapeljali. Zato se nima smisla z njimi prepirati! Ne dokazujte jim »svoj prav«, ne poskušajte jih spremeniti, saj bodo na koncu še bolj razjarjeni in postanejo lahko maščevalni! Škoda vašega časa za takšne igre. Raje preusmerite energijo v uresničevanje svojih življenjskih ciljev. Začnite brati pametne knjige, pojdite v gore in hribe, obiskujte nove kraje in države, napredujte v svoji izobrazbi ali na delovnem mestu, posvetite več časa družini, prijateljem in novim ljudem, ki vam želijo dobro in se vas veselijo. Uredite življenje tako, da bodo vaše telesne, čustvene, intelektualne in duhovne potrebe zadovoljene. Začnite cveteti. Toksičnim ljudem postavite jasne meje ali pa se jim umaknite. V nasprotnem primeru boste še naprej nesrečni in žalostni. Pretekle slabe izkušnje raje pustite za seboj. Imejte v mislih, da je pred vami novo kvalitetno življenje!

Knjiga v tem pogledu ponuja koristne nasvete kako se postaviti v bran svojemu življenju in kako se rešiti tistih navad, ki so vas pripeljale v podrejen in hlapčevski položaj v odnosu do drugih toksičnih ljudi. Človek je srečen, ko se zaveda svoje moči in svojega jaza ter ko se lahko zanese na lastne sile in kadar ni odvisen od drugih, zlasti negativnih ljudi.

Kdor živi za svoje sanje mu toksični ljudje ne pridejo do živega. Vendar je takšnih posameznikov malo na svetu. Knjiga vam ponuja načrt za upanje, da so spremembe vendarle mogoče, če v njih dosledno verjamete in sledite svojim interesom ter ciljem. 

Knjiga je orožje, vzemite jo v roke!

Ni komentarjev:

Objavite komentar