ponedeljek, 23. november 2020

Trumpizem in njegov puč na demokracijo

Ravnokar prebral odličen članek z naslovom Puč, ki ga je v novi številki Mladine objavil Marcel Štefančič. V članku je pojasnil kaj je sploh pripeljalo zdaj že bivšega ameriškega predsednika Donalda Trumpa na oblast. Brez toksičnih teorij zarot, brez toksičnega socialnega in ekonomskega okolja, ki ga je desetletja producirala politika neoliberalizma, ne bi bilo ne Trumpa in še bolj toksičnega trumpizma. Takole nadaljuje:

Dobro vemo katere neoliberalne politike: privatizacija, liberalizacija trga, financializacija, razdavčitev kapitala in bogatih, deregulacija, »vitka« država. In dobro vemo, kakšne so bile posledice neoliberalnih politik: demontaža realnega sektorja in sindikatov, zapiranje tovarn, selitev delovnih mest v dežele tretjega sveta, stagnacija plač, padec kupne moči, prerazporejanje denarja navzgor, vse hujša ekonomska neenakost, vse globlji prepad med kapitalom in delom, politika izključevanja, kleščenje socialne države, socialna smrt.

Kakšne so bile posledice posledic neoliberalnih politik, pa tudi vemo: vse hujše frustracije in deziluzije, resentiment, jeza, stopnjevanje nezaupanja v etablirano politiko, politični sistem, demokracijo, javne institucije, pravosodje in znanost, ksenofobija, nacionalizem, polarizacija – in vse večje povpraševanje po populizmu, avtoritarnosti, ekstremizmu, rasizmu, fašizmu, po trdi roki, ki bo naredila »red« in izsušila »močvirje«.

Trumpu je pot v Belo hišo tlakoval neoliberalizem. Teorije zarote so bile le njegovo slavnostno dopolnilo – njegov Hollywood.

In še to je dodal: Trumpov odziv na pandemijo koronavirusa je bil preračunljivo zloben. Namerno je pustil, da se je virus razširil, saj naj bi tako upal na nizko volilno udeležbo. Manj volivcev pomeni več glasov za desnico – to je za republikance in Trumpa. Hujša kot je pandemija, več bo okuženih in mrtvih, bolj bo ljudi strah, nižja bo volilna udeležba - zmaga pa zagotovljena Trumpu. Malo morgen! Spregledali so pošto, ki je na srečo delovala in jo niso mogli zapreti. Zato so Trumpovci rohneli, da so jim volitve ukradli, ker so zmerni in normalni Američani svoj glas oddali preko pošte. Ne preko e-maila, kot bi lahko cinično dodali, če bi se želeli iz njega norčevati.

Zato so rohneli, naj prenehajo šteti glasove, ko so začeli preštevati tiste oddane preko pošte. Zato so izmišljali teorije zarote, o ukradenih volitvah, o domnevnih nepravilnostih na voliščih, o kraji glasov ter kako naj bi Trump načrtoval aretacijo domnevnega pedofilskega omrežja, ki naj bi bilo zbrano okoli demokratske stranke in Joe Bidena, kar je seveda čista izmišljotina, bedarija in laž, enako kot teorije zarote o ploščati zemlji, neobstoju virusa in škodljivosti cepljenja. Ste se vprašali zakaj potem Trump preprosto ne aretira Bidena, če je vse kar pišejo teoretiki zarot res? Zato ker teorije zarote niso nobeni dokazi, ampak fikcija in bujna domišljija. Kot sem že enkrat napisal, bom tukaj ponovil. Tudi Hitlerja so na oblast pripeljale teorije zarote ter toksično okolje, ki je ustvarilo ekonomsko kriza kapitalizma! Edina rešitev je torej aktivna udeležba na volitvah ter uvedba elektronskih volitev, da lahko ljudje svoj glas oddajo preko spleta ter seveda demontaža neoliberalne politike. To je prihodnost.

Še moja dva kužana vse razumeta!

Milan M. 


Ni komentarjev:

Objavite komentar