četrtek, 26. november 2020

Postal sem naročnik revije Sodobnost

Z radovednimi očkami sta me prišla vprašati kaj to berem? Sodobnost - revija za književnost in kulturo. Postal sem namreč sveži naročnik omenjene revije. V njej najdemo številne prispevke ter vsebine, ki nam lahko pomagajo obogatiti naša obzorja in kritično razmišljanje. Tokrat je uvodnik napisal dr. Igor Saksida, ki je kritično ošvrknil književnost na maturi, kjer naj bi premalo spodbujali najstnike h kritičnemu mišljenju. Obravnaval je tudi problematiko upadanja branja med odraslimi Slovenci. Književnost je po njegovem oblika kulturne demokracije, saj spodbuja posameznika k dialogu in izpraševanju vesti. Kaj nam pomaga poznavanje sodobne in klasične književnosti, kot so nas naučili v šolah, če pa ne znamo negovati vrednoto branja. Brez branja leposlovja ni želje po sodelovanju z drugimi, ni prave socializacije ter možnosti za dialog. Branje književnosti je najbolj demokratično polje dialoga. Največji sovražnik kulture in književnosti pa niso uporniške besede, ki nastajajo v politično zagretem ozračju, ampak tviteraštvo:

Uporniške besede … so neskončno oddaljene od črne luknje sodobne tvitovske komunikacije – preproste, površne, preračunane na hipni učinek, prepogosto arogantne in žaljive. Komunikacije, ki želi omajati ali celo uničiti verodostojnost sleherne poglobljene misli, umetniške ali strokovne; kot taka ni nikakršen izraz svobode govora in demokracije, ampak izraz zavestnega zatekanja v diktaturo neznanja, narcistične pravice do neargumentiranega osebnega mnenja – v resnici je tvitovski način družbenega 'dialoga' sodobno barbarstvo.

Odličen esej! Sem ga v celoti z užitkom prebral. To so prave vsebine in besede. Veselim se tudi naslednjih številk in branja. 




Milan M. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar