petek, 5. januar 2018

Skrivno življenje živali - utrinki

Moja prava letošnja prebrana knjiga nosi izjemno zanimiv naslov: Skrivno življenje živali. Knjigo priporočam vsem ljubiteljem živali, kot tudi ostalim bralcem, ki jih zanimajo življenjske teme, saj boste v njej našli kopico anekdotičnih ter zanimivo napisanih argumentov, ki vas bodo prepričali, da so tudi živali tista bitja, ki se lahko primerjajo s človekom, sploh kar se tiče čustev na področju ljubezni, žalosti, sočutja in celo inteligence.



V knjigi so prikazana najnovejša znanstvena dognanja in ugotovitve, ki govorijo v prid inteligentnosti naših najbližjih bioloških sorodnikov. Avtor knjige Peter Wohlleben se v svojem delu večkrat posveti krokarjem, vranam in golobom, ki jih smatra za najbolj inteligentne živali na svetu. Znano je, da imajo ptice bistveno manjše možgane v primerjavi z ostalimi živalmi, ki živijo v našem okolju. Vendar se je izkazalo, da inteligenca očitno ni nujno povezana z velikostjo možganov, kar so do zdaj mnoga leta verjeli številni znanstveniki po svetu. Verjetno je na delu nekakšna posebna ali neznana sila, ki vsa bitja, torej tudi ljudi, spreminja v inteligentne ali ne? V svoji knjigi avtor omenja celo možnost, da naj bi živali imele svojo dušo. Tega sicer ne more znanstveno dokazati, ampak obstajajo dobri razlogi, ki jih našteje v knjigi zakaj bi bilo dobro v to verjeli. Mogoče je to tisti neznani dejavnik, ki živalim daje njihovo osebnost in seveda inteligenco?  

Avtor se kritično loteva tudi področja lova na živali in predstavi prepričljive argumente, da se divje živali (mišljeno gozdne živali: srne, divji prašiči, jeleni..) bojijo človeka samo zato, ker je pri nas razširjena tradicija lova. Mnoge živali so zaradi tega spremenile svoj bioritem, da bi se izognile "zelenim vsiljivcem" v gozdu, zato se gibljejo ponoči, da jih lovci ne bi opazili in ogrozili. Zaradi tega se izogibajo vsem ljudem, ki jih srečajo na svoji poti. Živali so se skozi čas naučile prepoznavati človeške pasti in trike, ki jih nastavljajo lovci. Pridobljeno znanje so uspešno prenesli na novi rod. Lov na krokarje pa je v preteklosti že skoraj povzročil njihovo izumrtje. Razloge skorajšnjega izumrtja krokarjev so znanstveniki odkrili v njihovi zavezanosti monogamiji. Če je lovec ustrelil krokarjevo partnerko se samec ni lotil iskanja druge partnerice, ampak je žaloval in sameval do konca svojih dni, kar je močno reduciralo njihovo populacijo v Evropi. Poznavalci zadnje čase kličejo krokarje tudi »leteče opice«, saj imajo izjemne komunikacijske sposobnosti. Dolgo časa so znanstveniki verjeli, da so lahko samo določene vrste opic sposobne komuniciranja in višje inteligence, zdaj vemo, da je to daleč od resnice, saj imajo skoraj vse živali neko svojo obliko komuniciranja in inteligenco, ki se lahko primerja tudi s človekovo. Najbolj dognan in dovršen sistem inteligence imajo razvite prav ptice oz krokarji, vrane in golobi. Ste vedeli, da se lahko krokarji med sabo sporazumevajo v svojem posebnem »ptičjem jeziku«, da imajo svoja lastna imena po katerih se kličejo in govorijo, da imajo svoj spomin, stalnega partnerja, družino in da lahko uporabijo več kot 80 različnih zvokov, ki nekaj pomenijo? (V enem dokumentarcu o krokarjih in vranah sem zasledil podatek, da so znanstveniki odkrili tudi do 200 različnih zvokov, ki jih te ptice uporabljajo pri svojem komuniciranju.)

Moj naslonjač, kjer berem knjige

 V knjigi so prikazane tudi zgodbe drugih vrst živali, ne samo ptic, jelenov in srn, temveč tudi tistih najmanjših, kot so miši, čebele in klopi, tako da se za vsakega najde nekaj zanimivega. Edina pomanjkljivost knjige je odsotnost morskih živali, vendar je treba razumeti, da je avtor gozdar in se posveča samo opisovanju tistih živali, ki jih najbolje pozna. Knjiga je napisana v poljudnem stilu, kar pomeni, da se bere kot osebna izpoved nekoga, ki želi približati živali navadnim mestnim ljudem. Zato jo priporočam v branje vsem, ki jih zanima novo znanje. Avtor je napisal še eno knjigo, ki nosi podoben naslov: Skrivno življenje dreves. Vendar je to že povsem druga tema, ki jo tukaj ne bom obravnaval.


Skratka: Bistvo knjige o skrivnostnem življenju živali je v pridobivanju javnosti in ljudi, da začnejo bolj resno razmišljati o položaju živali, spoštovati naravo in narediti konkretne korake naprej v splošnem razumevanju sveta. Avtor knjige zato med vrsticami sporoča, da živali ne bi smele biti prisotne na naših krožnikih in jedilnikih, kot glavna jed, saj govorimo o bitjih, ki so pravzaprav naši sorodniki in se lahko v marsičem primerjajo tudi z nami. Živimo v 21. stoletju kjer bi morali ljudje stremeti k modernizaciji in napredku družbe, zato naj bi prehranjevanje s trupli mrtvih živali sodilo v ropotarnico naše preteklosti. Najosnovnejša pravica vseh živih bitji na zemlji je ravno pravice do življenja in svobode. Svet in ljudi je treba spreminjati s pomočjo izobraževanja in dobrimi zgledi, ne pa z ignoranco in nadaljevanjem škodljive tradicije. Zato je omenjena knjiga velik korak naprej, ki bo pomagala človeštvu pri njegovih naporih, da modernizira družbo v sistem, ki bo postal bolj pravičen tudi do živali in narave. 

"Veličina naroda in njegovega moralnega napredka se zrcali v njegovem odnosu do svojih živali." Mahatma Gandi

Avtor: Milan M. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar