sreda, 10. januar 2018

ZGODOVINA SVETOVNIH CIVILIZACIJ - Will Durant



“The worst conceivable government would be by philosophers; they botch every natural process with theory; their ability to make speeches and multiply ideas is precisely the sign of their incapacity for action.” - Will Durant, 

Angleška serija "The Story of Civilization" šteje 11 knjig

"The Story of Civilization" je serija knjig, ki jih je med leti 1934-1975 napisal ameriški pisatelj, zgodovinar in filozof Will Durant (1885-1981). Govorimo o več knjigah, ki so bile napisane v daljšem časovnem obdobju 40. let. Knjige zajemajo več kot 10 tisoč drobno tiskanih strani v enajstih delih in opisujejo zgodovino razvoja najrazličnejših svetovnih civilizacij vse do konca Napoleonove dobe. Pri pisanju knjig je avtorju v veliki meri pomagala njegova žena in sekretarka Ariel Durant (1898-1981).

“There are not many things finer in our murderous species than this noble curiosity, this restless and reckless passion to understand.”  - Will Durant

»Zgodovina svetovnih civilizacij« (takšen bi bil naslov v slovenščini) je v bistvu Willovo in Arielovo življenjsko delo, ki ga žal nikoli nista dokončala. Njuna zadnja knjiga sicer obravnava Napoleonovo obdobje in 19. stoletje, ampak je avtor nameraval zaključiti svoje delo z dvanajsto knjigo, ki bi zajela sodobno zgodovino 20. stoletja. Materiala in gradiva sta imela dovolj na razpolago. Vendar so v zapuščini odkrili le nekaj drobcev nedokončanih osnutkov in besedil. Na žalost je avtorja prej prehitela starost, bolezen in smrt preden je dokončal svoje veličastno delo.  Za omenjeno serijo je bil Will Durant nagrajen s prestižno »Pulitzerjevo nagrado« (1968), kateri so kasneje dodali še najvišje zlato priznanje ameriškega predsednika: »Medaljo svobode« (1977). V svoji avtobiografiji (1977) je Will Durant priznal, da je za izdajo svojih knjig veliko zaslužna tudi njegova žena Ariel, ki jo je štel za svojo soavtorico, čeprav nikoli ni bilo jasno koliko je konkretno njegova žena pripomogla k pisanju in nastajanju raznih poglavji? Morda je Will želel samo nakazati, da je bila žena nepogrešljiva pri urejanju njegovih zapiskov, ki jih je bilo treba iz rokopisa spraviti v tipkano besedilo na pisalnem stroju (takrat še ni bilo osebnih računalnikov), kar glede na obsežnost knjig niti ni bilo zanemarljivo majhno delo. Ariel si vsekakor zasluži veliko čast za svoje delo in pomoč. Brez uspešnega sodelovanja teh dveh oseb danes ne bi imeli na razpolago najbogatejšega dela o zgodovini civilizacij človeštva. Škoda se mi zdi samo to, da knjig nimamo prevedenih v slovenskem jeziku.   

Zakonca Will in Ariel
“States are built not on the ideals but on the nature of men.” - Will Durant

Zakonca Durant sta umrla na svojem posestvu v Kaliforniji leta 1981, kar se je zgodilo v razmaku dveh tednov. Najprej je umrla Ariel 25. oktobra 1981, nato pa še Will 7. novembra 1981. Oba sta bila precej v letih, Will v častitljivih 96. letih, Ariel pa 83. letu starosti. Poročila sta se leta 1913, ko je bila Ariel (ruska judovska imigrantka s pravim imenom Ida) stara komaj 15 let, Will pa 28. Sprva je bil Will njen učitelj, tako sta se tudi spoznala in ustvarila produktivno partnerstvo in zakon, ki ga je povezovala ljubezen za pisanje knjig o človeštvu, zgodovini in filozofiji. Najprej sta zakonca Durant zaslovela s knjigo o zgodovini filozofije (1926), ki sta jo uspešno tržila, kar jima je prineslo ogromno denarja in slavo. Will se je  odločil in zapustil svoj učiteljski poklic, da bi lahko posvetil svoje življenje pisanju knjig. Tako je nastala ideja za serijo o zgodovini svetovnih civilizacij, ki je zahtevala celega človeka. Žena Ariel mu je pri tem stala ob strani in pomagala. 
"A nation must love peace, but keep its powder dry.” - Will Durant

Za konec bi predstavil še svoj kratek pregled prve knjige omenjene serije: zgodovino starega vzhoda ali orientalski izvori naše civilizacije, ki sem ga objavil na strani goodreads.com:

"Moram priznati, da gre za več kot odlično knjigo, ki ne širi samo obzorja in razumevanja naše preteklosti, temveč tudi navdušuje vsakega posameznika za poglobljeno raziskovanje starih civilizacij. Sprva nisem imel nobenih pričakovanj, saj nisem vedel, da bo knjiga tako zlahka pritegnila mojo pozornost in me v procesu branja dobesedno posrkala vase! Avtor knjige (ki je prva v seriji 11 knjig) je podajal informacije na zanimiv in učen način. Včasih je med vrsticami priznaval, da se mogoče v kakšni oceni moti, ampak glede na to, da je bila knjiga napisana leta 1934, jo lahko vseeno štejemo za eno od izjemnih presežkov človeškega intelekta tistega časa.
Vsakemu bralcu, ki nima dovolj časa, da bi prebral cele knjige, absolutno priporočam branje uvoda, ki bi lahko bilo obvezno čtivo vseh, ki jih zanima zgodovina človeštva, saj avtor podrobno opiše osnovne značilnosti in pogoje kako so nastajale prve civilizacije in njihovi politični ter gospodarski sistemi (kako so nastajale prve skupnosti, jezik, denar, zakoni, vlade, lastnina, trgovina, umetnost, literatura, znanost, vojne itd...). Zdaj lahko rečem, da sem na zahvalo prebrane knjige visoko motiviran, da podrobneje preučim tudi ostale večje civilizacije starega Egipta, Perzije, Indije, Kitajske in Japonske. Avtor lepo prikaže kako je bil svet že od nekdaj globalno povezan, saj nazorno predstavi migracijo znanja in izumov, ki so iz Kitajske in Indije našle svojo pot na zahod in obratno, kako so civilizacije na zahodu vplivale na razvoj vzhodnih civilizacij.
Knjiga šteje več kot tisoč strani. Razdeljena je v tri dele: Bližnji vzhod, Indija in daljni vzhod. Uvod, ki ga priporočam v branje vsem, je razdeljen v šest poglavji. Najpomembnejša poglavja govorijo o ekonomski, politični, moralni, mentalni in geografski značilnosti zgodnjih civilizacij. V zaključku avtor povzame vse naštete značilnosti, ki jih prepozna kot bistvene za razvoj civilizacije in posvari našo sodobno civilizacijo kje se napake več ne smejo ponavljati. V tem smislu poskuša avtor v knjigi predstaviti nekakšno vodilo sodobnim družbam. Žal je knjiga dostopna samo v angleškem jeziku, ker jo naši založniki niso prevedli v slovenščino. Imamo jo dostopno še v srbskem jeziku, vendar v cirilici, če komu pomaga? V knjižnicah pri nas jo skoraj ne dobiš. Jaz sem jo prebral na kindlu v angleščini ob pomoči audiobooks. Edino kar obžalujem je to, da knjige nisem odkril že prej, v času mojega študija zgodovine, saj bi mi takrat sigurno bolje koristila kot danes, ampak pravijo, da nobenega znanja ne moreš imeti preveč, zato mi je bilo branje v poseben užitek. Priporočam, če ste res zagnani in zainteresirani za stara ljudstva ter iščete odgovore zakaj so starodavne civilizacije izginile in propadle, da vzamete prvo knjigo te megalomanske serije in jo resno preučite. V tej knjigi boste našli številne zanimivosti tudi moralne nasvete kako živeti in premagati sodobne življenjske izzive, saj knjiga predstavi tudi filozofijo preteklih civilizacij, torej ni zgolj klasična zgodovina vojaškega tipa. Knjiga posveti veliko pozornost  nastanku takratne religije, filozofije, jezika, umetnosti, kulture, gospodarstva in še marsičesa...kdor misli, da so stare knjige in avtorji za odpis se bo lahko ob branju omenjene serije prepričal kako zmotno je takšno prepričanje. Stare knjige so vendar zakon!"
 Srbska verzija šteje 12 knjig (Verjetno so prvo, ki je najobsežnejša razdelili v dve posebni knjig)

Pravkar nadaljujem z branjem druge knjige o "vzponu in propadu grške civilizacije" (The Life of Greece) in upam, da jo čim prej končam, da lahko delim svoje vtise in utrinke z vami. Moti me samo to, da pri kindl ediciji (sploh če je piratska verzija) ne moreš izvoziti vseh podčrtanih stavkov na računalnik, da bi lahko podrobneje predstavil zgodbo in rdečo nit knjige, ampak se mi zdi, da je to nepotrebno, saj pišem bolj za splošno rabo in nimam namena pisati poglobljenih analiz antičnega obdobja. Preden me napadete zakaj berem "piratsko verzijo" vas moram razočarati, da original kindl verzije v Sloveniji (trenutno) ne moreš kupiti na legalen način, ker založnik iz ZDA pač ne dovoli prodajo e-knjige v Sloveniji. Lahko bi sicer naročil v fizični obliki celoten komplet 11. knjig, ampak se bojim, da se mi računica ne bi izplačala (carina, davek, stroški pošiljanja). Že zdaj sem naročen na audiobooks in plačujem mesečno članarino okoli 13€, da lahko po svoji izbiri vzamem katerokoli avdio knjigo na mesec za poslušanje in branje angleških knjig. V anglosaksonskem svetu je kultura poslušanja knjig bolje razširjena, kot pri nas. Mogoče si premislim in na koncu vendarle kupim original verzijo v fizični obliki, da bom lahko vsaj podčrtaval svoje stavke in jih imel shranjene na polici, saj mi takšni podčrtani stavki pomenijo veliko, če želim kdaj rekonstruirati kakšno pomembno zgodbo. Poleg tega se na tak način ohrani pomembno znanje, ki sem ga med branjem pridobil in odkril. Zato so mi zdijo klasične knjige bolj všeč, saj jih lahko držiš v rokah in listaš po straneh, ki si jih označil za pomembne, ampak se bo treba navaditi tudi na sodobno tehnologijo, saj je bolj pregledno, poleg tega so lahko digitalne knjige včasih bistveno cenejše od fizičnih. Pa še tujega jezika se naučiš....o tem kaj več naslednjič...če bom seveda sploh imel časa kaj napisati ;)
“The institutions, conventions, customs and laws that make up the complex structure of a society are the work of a hundred centuries and a billion minds; and one mind must not expect to comprehend them in one lifetime, much less in twenty years.” - Will Durant


Avtor: Milan Mrđenović, uni. dipl. zgodovinar

Ni komentarjev:

Objavite komentar