petek, 29. april 2016

Prispevek o Nikoli Tesli

Tokrat so novinarji RTV-ja pripravili izjemno zanimiv prispevek o Nikoli Tesli, človeku znanstveniku, ki je s svojimi izumi in vizijami pomagal zaznamovati 21. stoletje v katerem živimo.

Nikola Tesla je bil v svojem času velikokrat zapostavljen, prevaran in odrinjen od družbe kateri je tako nesebično in požrtvovalno pomagal. Njegovi sodobniki ga žal niso preveč cenili. Njegovi nasprotniki so ga neskončno sovražili. To niti ni bilo čudno glede na to, da je bil sodeč po razmišljanju preveč napreden celo za današnje razmere v katerih živimo. Ni bil samo veliki znanstvenik, ki je s svojimi izumi pomagal utrjevati pot napredka sodobni civilizaciji, temveč je bil tudi veliki človekoljub in filantrop, ki je nekoč izjavil, da bi lahko s pretvorbo sovraštva (tega najnižjega človeškega čustva) v energijo, napajali celotno zemljo z neskončnim virom elektrike, ki bi razsvetljevala naše domove in mesta v katerih živimo.

Bil je eruditsko razgledan človek, ki je rad prebiral knjige in načrtoval ideje v svojih mislih. Bil je tudi prijatelj golobov, katere je hodil vsak dan obiskovati v mestne parke kjer jih je hranil in negoval. Bil je vegetarijanec in človek mirnega značaja. V tem pogledu lahko rečem, da je bil brez dvoma najbolj pozitivna osebnost naše dobe. Ta človek šele danes pridobiva na svoji dolgo pričakovani slavi in spoštovanju, ki si jo je zaslužil s svojim ustvarjanjem. Njegov duh se mi zdi, da je danes bolj prisoten v naši zavesti kot kadarkoli prej. Zdi se mi, da ga sodobne generacije bolje cenijo in spoštujejo, kot so ga njegovi sodobniki. Šele danes ugotavljamo, da bi brez njegovih izumov živeli v temi in zaostalosti. Čeprav se danes ne praznuje njegov rojstni dal ali kakšen drug pomemben dogodek, se mi zdi o njem pomembno pisat in govoriti kadarkoli, saj postajajo njegove vizije vedno bolj pomembne za razvoj usode naše bližnje prihodnosti. Sicer pa bomo letos julija obeležili 160. obletnico rojstva tega genija.



Ni komentarjev:

Objavite komentar