sreda, 27. april 2016

75 let od ustanovitve OF: Pogum, žrtvovanje in dedovanje svobode

Letos obeležujemo 75. obletnico ustanovitve Osvobodilne fronte (OF) slovenskega naroda, ključnega mejnika v naši zgodovini, ki simbolizira slovenski prispevek k globalnemu boju proti fašizmu in nacizmu. Ta obletnica nas spominja na pogum in odločnost posameznikov, ki so se postavili po robu grozeči sili, ki je želela izbrisati slovenski narod in druge narode, ki so bili po takratnih merilih označeni za "manjvredne". Kljub različnim sodobnim interpretacijam in nasprotovanjem, je treba poudariti, da je bil upor OF v okupirani Evropi izjemen izraz poguma, domoljubja in časti.

Ne smemo pozabiti, da je k osvoboditvi prispevalo skupna stvar zaveznikov, med njimi predvsem Sovjetska zveza, ki je igrala ključno vlogo v boju proti fašizmu in osvobajanju naših krajev. Naša zgodovina je polna zgodb o junaštvu in žrtvovanju, ki so jih naši predniki vložili v boj za pravičnost, resnico in svobodo – vrednote, ki so jih branili partizani in OF.

Na ta dan se poklonimo vsem borcem in žrtvam tega velikega boja. Njihova dejanja so nam zapustila dediščino miru in svobode, za kar smo jim lahko neizmerno hvaležni. Naj bo spomin na te dogodke večen opomin, da se grozote preteklosti nikoli več ne ponovijo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar