sobota, 9. maj 2015

Zakaj obeležujemo 9. maj kot Dan zmage?

 9. maja obeležujemo 70. obletnico zgodovinske zmage v Drugi svetovni vojni, ki so jo skupaj z zavezniki in Sovjetsko zvezo odločilno pomagali doseči tudi slovenski partizani, v sodelovanju z drugimi narodi nekdanje Jugoslavije. Ta dan predstavlja tudi osvoboditev Ljubljane, mesta, ki je štiri leta trpelo pod okupacijskim jarmom, obdano z bodečo žico in izpostavljeno nasilju. S padcem žice je padla tudi tema totalitarizma, ki je grozila zatreti napredne misli in tiste, ki jih je fašizem označil za manjvredne.

Ob tem pomembnem dnevu se spominjamo enega najbolj tragičnih obdobij 20. stoletja, v katerem se je svet znašel v vojni, terjal več kot 50 milijonov življenj. Takrat so mnogi upali, da je to zadnja vojna v človeški zgodovini, a žal so se zmotili. Vojne se nadaljujejo tudi danes in konca zaenkrat ni na vidiku.

Vendar je pomembno, da obeležimo takšne obletnice z dostojanstvom in spoštovanjem, saj žrtve niso bile zaman. Druga svetovna vojna je imela svoj globlji smisel in iz nje smo izšli kot zmagovalci, kar je razlog za ponos.

Izražamo globoko hvaležnost osvoboditeljem, ki so omogočili razvoj in napredek družbe, v kateri danes uživamo svobodo in mir. Zahvaljujemo se našim prednikom, ki so se borili, da danes ne živimo v strahu pred temo totalitarizma. 9. maj naj bo dan spomina in upanja, da se takšne tragedije nikoli več ne ponovijo.

V spomin na te dogodke si lahko ogledate redke originalne posnetke osvobajanja Berlina s strani Rdeče armade, ki je prispevala k koncu vojne v Evropi.



Ni komentarjev:

Objavite komentar