nedelja, 26. april 2015

Škrlatne papige iz Kostarike

Škrlatne papige, ena izmed najbolj osupljivih dragocenosti Kostarike, so doživele dramatičen preobrat od skorajšnjega izumrtja do obnovljene in cvetoče populacije. Nekoč so bile te papige na robu izumrtja zaradi intenzivnega lova in uničevanja njihovega naravnega habitata. Njihovo populacijo je človeško delovanje zmanjšalo za kar 85%, kar je skoraj povzročilo izginotje celotne vrste.

V zadnjem času pa smo priča pozitivnim spremembam. Zahvaljujoč povečani ozaveščenosti ljudi in prizadevanjem za varovanje teh ptic, skupaj z novo turistično politiko Kostarike, so se razmere za škrlatne papige bistveno izboljšale. Obnova populacije teh papig je rezultat truda številnih naravnih rezervatov, prostovoljcev, nevladnih organizacij in ljubiteljev ptic. Od leta 2008 škrlatne papige niso več na seznamu ogroženih vrst, kar je velik uspeh za varstvo narave.

Danes so škrlatne papige postale ikona Kostarike in njene turistične ponudbe. Turisti so navdušeni nad njihovo prisotnostjo, domačini pa so na papige izjemno ponosni. Veliko prispeva tudi saditev mandljevih dreves, ki pomaga privabiti papige v lokalne skupnosti. Posebna značilnost teh ptic je njihovo jutranje oglašanje, ki za mnoge nadomešča jutranjo budilko. Njihova lepota prav tako očara vsakogar, ki jih vidi - pogled na jato škrlatnih papig je resnično osupljiv in pomirjujoč.

Škrlatne papige so postale simbol napredka in okoljske ozaveščenosti Kostarike, saj večina teh ptic zdaj živi svobodno v naravi, v zavetiščih, hotelih in turističnih centrih, kjer so deležne skrbi in ljubezni. Njihova prehrana obsega sadje, semena in zeleno listje.

Če obiščete Kostariko, si vsekakor vzemite čas za ogled teh čudovitih ptic. Za vpogled v njihovo lepoto si oglejte POVEZAVO, kjer so na voljo čudovite fotografije teh najlepših papig na svetu.



Ni komentarjev:

Objavite komentar