četrtek, 13. november 2014

Glas proti vojni

"Vojna.

Kratka beseda,

polna groze.

Pojem za pobesnelo drhal,

ljudi,

ki se tolčejo, koljejo, davijo

do uničenja.

Kakor mušice umirajo

nekateri od nabojev, nekateri od iperita.

Padajo kakor snopje

z izrazom na obrazu,

ki kakor da sprašuje:

Zakaj vse to?

Je to v imenu kulture ali svobode?

Morda v imenu osvoboditve?

Ne!

Vse te laži umetno ustvarjajo,

pozivajo množice v pohode

za izmišljene ideale,

do katerih te poti ne vodijo...

Do kdaj tako?

Maščujte se!

Mar ne vidite teh, ki umirajo s široko odprtim

pogledom

in terjajo, ne svojega življenja, ki jim visi na niti,

temveč živega človeka, ki bi mu dejali: Ne verujte

v stare

zablode, laži.

Na nov način se borite, da vojne

ne bo

več."

Pričujočo pesem je ustvaril Jovan Brkić, 21-letni srbski študent, ki je bil leta 1941 v Novem Sadu zaprt s strani madžarskih okupatorjev. Zaradi svoje aktivne vloge v odporniškem gibanju so ga obsodili na smrt z obešanjem. Svoje zadnje misli je pred usmrtitvijo zapisal na majhen košček papirja in pesem naslovil "Vojna", ki jo je predal svoji deklici Pauli v spomin.

Žalostno je, da obstaja na stotine podobnih pisem, ki so jih napisali obsojeni na smrt med drugo svetovno vojno. Večina teh pisem izraža neverjeten optimizem in ljubezen do življenja, občutek, ki ga danes pogreša mnogo ljudi. Življenje je čudež in radost samo po sebi, zato ga moramo ceniti in negovati, da bomo srečni in hvaležni za vsak dan, ki ga preživimo. Mnogi pa tega občutka nimajo, saj se soočajo z življenjskimi težavami ali so prisiljeni skrajšati svoje življenje zaradi različnih razlogov.

Razmislimo tudi o drugih živih bitjih na našem planetu, ki so vzgajani zgolj kot vir hrane. Kakšne misli preplavljajo njihove misli, ko jih postavijo pred mesarski nož? Vse to je del nesmiselne vojne in nasilja, ki ne bi smelo imeti prostora v napredni in razviti družbi 21. stoletja. Naše dejanja in odločitve lahko ustvarijo svet, kjer vojna in nasilje ne bosta več potrebna.

Ni komentarjev:

Objavite komentar