sreda, 19. marec 2014

Pravi nasveti za normalno prehranjevanje

Ko poslušam razne prehranske strokovnjake in slabo podkovane zdravnike, ki govorijo o "najboljši prehrani za človeka" me najbolj zmoti kadar svoje nasvete skrbno zavijejo v nek celofan zvenečih besed. Veliko strokovnjakov omenja pomembnost beljakovin in maščob v naši prehrani, nikoli pa točno ne razložijo kaj dejansko to pomeni v naši praksi? Malokdaj nanese govor na Ogljikove hidrate, ki so daleč najpomembnejši vir kalorij za človeka in se nahajajo v rastlinah.

Danes večinoma demonizirajo OH, ker žal, kot pravi en moj dober kolega, ne znajo ločiti "nevtrona od feferona" in mečejo vse OH v en koš! To še zdaleč ni edini problem. Največji problem je v tem, ker ne povejo odkrito kaj dejansko ljudem priporočati. Morali bi povedati takole: "ljudje, jejte več živali za zdravje in dobro počutje, ponujamo vam sveže krvave izdelke direktno iz klavnice, kjer še kri teče iz mesa". Veste kako absurdno bi se to slišalo? Ljudje, ki govorijo o pomembnosti beljakovin in maščob, zlasti živalskih, bi morali povedati resnico: "pojejte čim več živali" ali še bolje "pojejte čim več mrtvih trupel". Vendar bi v tem primeru maske padle, vklopil bi se moralni alarm, ljudje bi spregledali, zato je bolje zaviti v celofan in povedati v klasični obliki; "jejte meso, mlečne izdelke in ribe", namesto "jejte mrtva tkiva ali mišice ubitih živali" itd....pa dober tek vam želimo.... Tako pač ne gre!

Ljudje so navajeni, da poslušajo besede, ki so tako prežvečene, da nimajo več nobenega pomena. Če takim nasvetom dodamo ustrezen predznak se takoj spremeni pomen izrečenega, saj normalen človek najprej pomisli na moralne zadržke. Zato pa izumljajo razne nove diete z zvenečimi imeni, ki vsi temeljijo na truplih ubitih živali, tega pa nam ne povejo, saj znajo vse dobro zavijat v celofan, ki je za mene preveč prozoren, da bi nasedal tem zvijačam....Jaz vam pravim naslednje: Ljudje božji, JEJTE RASTLINE! Naj bodo čim bolj sveže v obliki zrelih sadežev in čim bolj hrustljave v obliki solat. Jejte tudi krompir, riž, koruzo in ostalo škrobnato zelenjavo, jejte vse kar je rastlinsko in polnovredno, izogibajte se olju in predelani hrani in dajte prostora svežini, da boste lažje zadihali...ne pozabite na sonce in gibanje...za to umetnost pa res ne rabiš odkrivat neke nove znanosti...tako preprosto se to sliši.

Rdeči riž in zelenjava


Ni komentarjev:

Objavite komentar