četrtek, 16. januar 2014

Priporočila dr. Johna McDougalla

Dr. John McDougall je na svojem FB profilu objavil naslednji sestavek, ki sem ga za namen informiranja in ozaveščanja ljudi o zdravi rastlinski prehrani prevedel v slovenščino:

Maščobe in olja imajo vlogo »metaboličnega kapitala«, ki se shranjuje v telesu za primer lakote (kar v svojem življenju še nisem doživel). Maščobe in olja so po kemični sestavi (maščobne verige in maščobne kisline), pripravljene na brezskrbno shranjevanje zalog v vašem telesu v obliki maščobnih tkiv; tako gredo naravnost iz ust do vaših bokov. Prenos je silno preprost, da prvotna kemična struktura maščob ostane nespremenjena. Tisti ljudje, ki redno jedo ribe imajo v svojem telesu shranjenih veliko omega 3 maščobnih kislin, tisti, ki se prehranjujejo z margarino imajo shranjenih veliko trans-maščob.  Poleg tega se maščobe in olja, ki jih jemljemo na redni dnevni bazi izločajo skozi kožo, kar povzroča mastno, aknasto in z ogrci prepojeno kožo. Le majhen delež maščob se v prehrani na dnevni bazi uporabi za energijo. - dr. John McDougall

Po priporočilih promotorjev zdrave rastlinske prehrane delež maščob ne bi smel presegati več kot 10% vseh dnevno zaužitih kalorij. Problem je v tem, ker je večina rastlinskih produktov, ki jih kupujemo na dnevni bazi tudi v vseh trgovinah z "zdravo prehrano" že predelanih. Ta živila so v prepojena z olji in maščobami (nima veze tudi če so hladno stiskana), povrhu si ljudje polivajo olivno olje na solate in pražijo priljubljeno prehrano na kokosovi maščobi. Take navade porušijo idealna razmerja v prehrani.

Bistvo zdrave rastlinske prehrane je v tem, da se ne uporabljajo olja ali druge predelane maščobe. Uživajo se nepredelana živila, torej polnovredna prehrana kakor je dostopna v naravi, le da jo je potrebno skuhati. Jejte rastlinsko prehrano brez dodanih olj in procesirane prehrane in boste imeli zdravje. Kar se tiče oreščkov, semen in drugih podobnih živil, ki so po naravi bolj maščobne, se lahko uživajo v majhnih količinah. Ena pest oreščkov ali dve žlici semen na dan je dovolj za človekove dnevne potrebe. Kdor želi živeti zdravo življenje bo sledil priporočilom McDougalla ali Grahama, ki predlaga bolj preprosto sadno obliko prehranjevanja, kot najboljši vir kalorij za človeka. Izbira je torej vaša. Lahko sicer ignorirate ta priporočila, ampak potem sami odgovarjate za svoje zdravje. Vendar je zdravje naša pravica, zato je prav, da smo o tem dobro informirani. 

Dr. John Mcdougall in njegova žena Mary.


Ni komentarjev:

Objavite komentar