četrtek, 29. avgust 2013

Preseganje starih prehranskih mitov

Modrosti preteklosti so nas naučile načela, da "vsega po malem" ne more škoditi zdravju. Ironično je, da to frazo danes najpogosteje slišimo kot glavno opravičilo za nezdrave življenjske navade. Vendar je resnica ravno nasprotna! Namesto da bi se zapletel v dolgo in nepotrebno razpravo o škodljivosti te miselnosti, bom raje spomnil na drugi pregovor, ki zadeve postavlja na pravo mesto: "strup se hrani v majhnih stekleničkah". Res je, strup v prenesenem pomenu je lahko v mesu, mleku, mlečnih izdelkih, jajcah in ribah ter je škodljiv, tudi če ga uživamo v majhnih količinah. Zdravstveno povprečje naraščanja kroničnih bolezni to dokazuje. Vendar bodo ljudje še vedno trdili, da jejo to hrano v zmernih in majhnih količinah. 

Osebno nimam težav s tem, če se ljudje zavestno odločijo, da bodo kljub vedenju kako škodljive odločitve sprejemajo na svojem krožniku še naprej vztrajali na svojem. Vedno se bodo našle izjeme, kjer bo nek 90-letnik trdil, kako je svoja leta preživel prav s tem sloganom, da je jedel vsega po malem, ampak to so zgolj izjeme, ne pravila. Na splošno ne sprejemam izgovorov, da pravzaprav ne počneš nič narobe, če ješ vsega po malem.  Ravno to je tista zabloda, ki na škoduje prav njim, ne nam, ki smo že davno spregledali to miselnost. Dokazano je v številnih knjigah kako rastlinska prehrana podaljšuje in varuje življenje in zdravje, živalska pa uničuje. Od vas je odvisno kaj boste sprejeli. 

Zakaj bi tvegali prezgodnje zbolevanje za kroničnimi boleznimi z uživanjem nevarnih živalskih živil, ko pa imamo danes na voljo obilico rastlinskih alternativ, ki jih ni mogoče vseh našteti? Izbira je velika, le pogledati moramo. V preteklosti so bili ljudje prisiljeni jesti meso in živalske izdelke zaradi omejenih možnosti, ni bilo velike izbire, danes imamo na razpolago obilno in bolj zdravo izbiro. Trditev, da "vsega po malem" ne škoduje kot opravičilo za slabe prehranske navade je zato nerazumna. Žal sem na to neprijetnost dolžen opozoriti. 

Čas je, da sprejmemo drugačna merila za hrano, ki bodo koristila vsem. S tem nikakot ne želim predlagati, da je treba živalsko hrano prepovedati. Želimo samo ozaveščati. Rastlinska prehrana ni le alternativa; je optimalna izbira za zdravo življenje. Od kar sem prešel na rastlinsko prehrano, se počutim kot da sem se na novo rodil. V veganskem prehranjevanju velja zame pravilo "vsega na veliko" – brez kančka slabe vesti, saj s tem prispevam k sreči sebe, živali in narave. S tem zaokrožam bistvo življenja: biti srečen, zdrav in vesel. Tako delamo dobro za vse, predvsem pa zase. 



Ni komentarjev:

Objavite komentar