nedelja, 18. avgust 2013

Preobrazba družbe ob pomoči veganstva? Bo to dovolj? Seveda ne!

Današnji svet se sooča z množico izzivov: od oboroženih konfliktov, gospodarskih kriz do ekoloških katastrof. Vse to je obdano z avro strahu, ki ustvarja občutek nemoči in resignacije. V tem kaotičnem ozračju se oblasti pogosto zatekajo starim trikom v obliki "kruha in iger", ki omogočajo iskane utehe v užitkih, ki so le površinska rešitev. Človeštvo je zaradi tega dolgo časa ujeto v začaranem krogu nasilja in greha. 

Nasilje in destrukcija, ki sta globoko ukoreninjeni v naši družbi kot prekletstvo izvirnega greha, se odražata tudi v načinu, kako obravnavamo druga živa bitja. Veganstvo pa stoji kot diametralno nasprotje trenutnim družbenim normam. Je pristop, ki promovira sočutje, spoštovanje in trajnostno življenje.

Soočamo se z vprašanjem: Kako spremeniti nasilno naravo družbe, v kateri živimo? Odgovor je presenetljivo preprost - ne rabimo spremeniti sistema, ki počasi že izginja in umira. Ključ do prave spremembe leži v nas samih. Osredotočiti se moramo na lastno zdravje, življenjski slog in samorazvoj. Tega se moramo lotiti prostovoljno in brez prisile. 

Veganstvo je več kot le prehranska izbira; je način življenja, ki služi kot zgled in navdih drugim. Več nas bo, ki bomo sijali s pozitivnim zgledom, večja je verjetnost za družbeno preobrazbo, saj nam bodo ljudje sledili. To bi lahko označili kot 'evolucijsko revolucijo'. Z rastjo števila veganov bo izboljšana tudi kakovost hrane, zelenjava in sadje bosta dostopnejša, nasilje in onesnaževanje bosta upadla. Pred nami je svet, kjer prevladuje zaupanje in ljubezen.

Vlaganje energije v druge nas pogosto ovira v lastnem razvoju. Zato je najboljša investicija tista, ki jo namenimo sebi. Postati moramo vzor dobrote in pozitivnosti, razgledani in aktivni. Dovolj je bilo časa samotnih modrecev; zdaj je čas, da stopimo med ljudi in sejemo semena nove energije in rasti. Le tako lahko skupaj zgradimo boljši, nenasilen svet.

Za dosego tega cilja je ključno, da najprej spremenimo sebe in svoje navade. Tudi, če smo že vegani in imamo jezne in nasilne pristope se moramo potruditi biti boljši, zmernejši. Ne smemo odbijati, temveč privlačiti. Postati moramo zgledni ljudje. To je edina pot, ki jo vidim za prihodnost. Čaka nas torej veliko dela, a spremembe bodo prišle same od sebe, če bomo začeli delati na sebi in to že danes.



Ni komentarjev:

Objavite komentar