četrtek, 14. marec 2024

Razmišljanje o Lumpijevi bitki za življenje

Dve leti nazaj smo imeli enako lep dan kot danes, le da je bil poseben, saj je označil konec enega bolečega obdobja, ko smo iz Lumpijevega trpečega očesa odstranili še zadnje šive. Po odstranitvi levega očesa se je rana v nekaj tednih lepo zacelila in Lumpi je ponovno zažarel v svoji polni življenjski energiji. Živahen, prekipevajoč od veselja in neizmerno radoveden je spet postal središče našega sveta. Tisti dan smo se brez težav povzpeli na Rahtel, nad Slovenj Gradcem, kjer smo, obdani z neokrnjeno naravo, občudovali čudovito Mislinjsko dolino. Srca so nam prekipevala od veselja in optimizma, saj smo verjeli, da bomo zdaj dolgo časa spet mirni.

Lumpi na Rahtenu

Vendar mi takrat še ni bilo jasno, da je odstranjeno vneto oko predstavljalo le vrh ledene gore, ki je skrivala veliko resnejšo bolezen, ki je tiho razjedala njegovo majhno telo in se je čez par mescev pojavila v še hujši obliki. Bila je zahrbtna bolezen - rak, ki se je verjetno najprej pojavil na mehurju in se počasi, a neustavljivo širil naprej po telesu. Razmišljam, koliko časa je to breme nosil v sebi, ne da bi vedel? Morda bi lahko s pravočasnim CT pregledom in naprednimi terapevtskimi pristopi preprečili širjenje raka? Vendar so takšni posegi povezani z visokimi stroški zdravljenja, ki jih takrat nisem premogel. Redki jih premorejo sami.

Po drugi strani pa me zelo moti dejstvo, da se danes milijarde evrov našega javnega denarja vlaga v orodja uničevanja in vojne, ki je po svoji naravi podobna raku, saj se njen učinek širi sorazmerno z vloženimi sredstvi! Več kot se bomo oboroževali slabše nam bo šlo! Nobene varnosti ne bomo imeli. Poglejte Američane, ki so do zob oboroženi in so priče vsakodnevnem nasilju in streljanju na vsakem koraku. Evropo potiskajo v podobno stanje. Premislite sami kakšen svet bi lahko ustvarili, če bi finančne tokove pravočasno usmerili in vložili za prave rešitve, za podporo in širjenje znanja, kulture in napredka? Koliko novih zdravil, razuma in razlogov za kulturno sobivanje bi odkrili in imeli? Svet pa na žalost ostaja ujet v ciklu prekletstev, ker manipulacija z množicami ostaja močno in učinkovito orodje, ki mu ni videti konca. Nisem rad črnogled, saj sem po naravi optimist, ampak ko gledam kaj vse se dogaja po svetu ostajam čedalje bolj brez besed.




Ni komentarjev:

Objavite komentar