petek, 25. februar 2022

Moj komentar o vojni v Ukrajini

Dolgo časa sem razmišljal, če bi sploh kaj komentiral o dogodkih v Ukrajini. Razmere spremljam že nekaj časa in imam svoje mnenje. Za boljše razumevanje se informiram iz ameriških in ruskih virov. Tako upam, da bom lahko pri opisovanju razmer bolj objektiven.

Najprej bi rad poudaril, da je vsaka vojna, ne glede na to kdo jo začne, vredna obsodbe! Zadnja Putinova poteza je tudi mene presenetila. Vendar se vojna v Ukrajini ni začela šele včeraj kakor nam to razlagajo glavni mediji. Niti to ni edina vojna, ki trenutno poteka v svetu. V Jemnu npr. ameriški zavezniki vsakodnevno bombardirajo strateške cilje hutijevskih upornikov kjer padajo tudi civilne žrtve. V Etiopiji vladne sile izvajajo genocid nad upornimi plemeni. Izrael nenehno bombardira Gazo in poljubno napada cilje v Siriji. V času predsednika Obame so Američani vsak dan z droni bombardirali izbrane cilje v Afganistanu in Pakistanu. Ob vseh naštetih dogodkih se nihče ni posebno zgražal ali protestiral. Vojna v Ukrajini traja že osmo leto! Do predvčeraj so bombe padale samo po glavah rusko govoreče manjšine na vzhodu Ukrajine. Od včeraj so začele padati tudi po vseh Ukrajincih.
Seveda konflikt med rusko manjšino in režimom v Kijevu na vzhodu države ne more biti opravičilo za rusko agresijo na celotno Ukrajino. Vendar za nastalo situacijo ni kriva samo Rusija, svoj delež krivde nosi tudi Ukrajina, EU in ZDA. Ukrajina že sedmo leto ne spoštuje premirja, ki se mu je sama zavezala s podpisom sporazuma v Minsku leta 2015. Takrat so Ukrajinci obljubili umik svoje vojske iz konfliktnih vzhodnih regij. Namesto tega naj bi se neposredno pogajali z uporniškimi voditelji o mirni razrešitvi problema. Rusija bi po drugi strani poskrbela, da orožje odložijo tudi uporniki na vzhodu. Mednarodni opazovalci bi na spornem območju nadzorovali proces uresničevanja mirovnega sporazuma. Ukrajina bi v zameno dobila povrnjen civilni nadzor nad izgubljenimi regijami in nadzor nad mejo z Rusijo. Sledile bi lokalne volitve in referendum. Na lokalnih volitvah bi prebivalci v skladu z novo ukrajinsko ustavo in zakoni izvolili svoje legitimne predstavnike. Kijev bi dobil priložnost na demokratičen način z močjo argumentov prepričati prebivalce vzhodnih regij v svoj prav. Nato bi se prebivalstvo na referendumu izjasnilo o svojem bodočem pravnem statusu znotraj Ukrajine. Če bi na referendumu izglasovali željo po avtonomiji, bi Kijev moral spremeniti ustavo in priznati uporniškim regijam večjo pristojnost in neodvisnost. Ukrajina bi se v tem pogledu morala federalizirati in decentralizirati. V vsakem primeru bi ruščina postala drugi uradni jezik v državi.
Vendar te namere, da bi prišlo do mirnega razpleta krize ni pokazala nobena stran: niti Kijev, niti Moskva, niti Washington! Seveda so proruski uporniki s pomočjo Rusije na vzhodu stalno provocirali ukrajinske sile, enako se je dogajalo na ukrajinski strani, ki jih je spodbujala ZDA. V takšni vojni pač ne moreš nadzirati dejanja vseh posameznikov, zato bi diplomacija zahodnih držav, tukaj mislim predvsem na EU, morala voditi glavno besedo pri reševanju konflikta. Jasno je, da so Ukrajino izrabili kot poligon za posreden spopad dveh velesil Rusije in ZDA. EU bi se morala postaviti na svoje noge, ne pa da je izvrševala voljo ZDA v svojo škodo.
V tem pogledu se sprašujem zakaj v Bruslju nihče nikoli ni pozval uradni Kijev, da začne spoštovati sprejete odločbe iz Minska? Zakaj so jim dovolili odgovarjati na nenehne provokacije upornikov na vzhodu države? Zakaj so dajali povod nasprotni strani, da jim ni bilo treba odložiti orožje? Zakaj je Kijev tja pošiljal dodatne sile in nacionalistične paravojaške enote, ki so odkrito simpatizirale z neonacizmom in neofašizmom in tako ustrahovale tamkajšnje civilno prebivalstvo, ki še ni pozabilo genocida med drugo svetovno vojno? Zakaj je Zahod zalagal Ukrajino s sodobnim orožjem in financiral njihovo propadlo državo, namesto da bi pomoč pogojevali s spoštovanjem dogovora iz Minska in upoštevanjem demokratičnih standardov? Zakaj nihče do zdaj v Ukrajini ni odgovarjal za pokole rusko govorečih prebivalcev drugod po državi? Mar res mislite, da bodo po vsem kar so ljudje na vzhodu videli in doživeli še lahko zaupali taki državi? V tem času je ruska manjšina klicala na pomoč sosednjo Rusijo in ne Bruselj, ki je ves čas nemo in mirno opazoval kaj se dogaja, enako kot danes opazuje potek vojne?
Jasno, da so Ukrajince pustili na cedilu. Pravzaprav so jih zlorabili za geostrateška poigravanja z Rusijo. Zaradi tega trpi predvsem ukrajinsko ljudstvo in nemočna ruska manjšina na vzhodu, ki je ujeta med obema ognjema. Namesto, da bi EU sama vodila dialog z Kijevom in Moskvo, je naivno pustila, da so Američani s svojim vmešavanjem dodatno podpihovali razgreto krizo. Provociranje Rusije s širjenjem NATA na njihove meje ni bila pametna poteza. Rusija je izkoristila napako Ukrajine, ki so ji na zahodu dajali lažno upanje, da bo nekoč sprejeta v NATO. Namesto mirnega razpleta krize, ki je bil predviden v minškem sporazumu, bo zdaj Rusija implementirala svoje dolgoročne geostrateške načrte, ki bi bili prej nemogoči, če bi EU pritisnila na Kijev, da spoštuje minški dogovor iz leta 2015. Vendar v tem pogledu nihče ni želel biti novi Chamberlain, čeprav situacija niti približno ni podobna letu 1938. Rusija v tem primeru nima namena osvojit svet. Rusija si je želela zagotoviti posle in stalen vir dohodka s prodajo energentov EU, le tako bi lahko ohranila status velesile. Prav tako si je kot vsaka velesila prizadevala zaščititi svoje interesne sfere. Tudi ZDA jih ima, enako kot visoko opevana EU. Le spomnimo se njihovih pogubnih vojaških pohodov v Jugoslaviji, Iraku, Afganistanu, Siriji, Libiji… Kaj imamo od tega razen dolgov, neuporabno šaro od orožja, islamski terorizem in naval beguncev?
Vojna se bo enkrat končala. Po vsej verjetnosti se bo to zgodilo v nekaj dneh. Rusija bo s silo dosegla svoje cilje, ki pa bodo za EU zelo neugodni. EU bo ostala brez strateškega partnerja in tako še bolj odvisna od ZDA in njenih zaveznic. Na vzhodu pa nezadržno in tiho raste nova vsemogočna sila, ki bo v resnici največja zmagovalka tega konflikta. To je Ljudska republika Kitajska. Največji poraženec te vojne ne bo Ukrajina ali Rusija, temveč EU. Rusi imajo energente, minerale, industrijo, vesoljsko tehniko in sodobno vojsko. Točno to rabijo Kitajci v svojem globokem geostrateškem zaledju, da se lažje uprejo zahodu ter jih premagajo v tekmi za prevlado na visokotehnološkem in gospodarskem področju. Rusi imajo vse kar Kitajska potrebuje za vzpostavitev paralelnega in konkurenčnega sistema ameriški tehnologiji na področju interneta in umetne inteligence. Zadeva se bo za EU slabo končala. To pomeni, da bomo zaradi tega plačali višjo ceno za dostojno življenje kot sicer, če bi se izognili konfliktu, ki ga je pomagala zakuhati ZDA. Pripravite se na podražitve energentov, hrane in navala beguncev. Vendar ni vse tako črno-belo kot zgleda. Še vedno obstaja možnost dialoga. Seveda se postavlja vprašanje, če se evropski voditelji zavedajo pogubnih posledic povezovanja Rusije in Kitajske? Živi bili pa videli… drugače res iskreno upam, da se vojna in nasilje čim prej končajo, saj civilno prebivalstvo in živali na obeh straneh po nepotrebnem trpijo, da ne govorim o uničevanju okolja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar