sreda, 19. december 2018

Avtocesta smrti

Pred dnevi je preminil nekdanji ameriški predsednik George Bush starejši, ki smo si ga zapomnili po njegovi zalivski vojni leta 1991. Naš predsednik Borut Pahor je ob smrti Busha starejšega dejal, da je bil zgleden in dober politik? Pa je res bil?

26. februarja leta 1991 se je med zalivsko vojno zgodila največja tragedija 20. stoletja. Iraška vojska se je po vdoru v Kuvajt, ki ga je sprožila nerodna ameriška diplomacija (tako nas napeljujejo Wikileaksovi dokumenti), začela od udarcev koalicijskih sil pod vodstvom ZDA počasi umikati nazaj v Irak. Po radiu naj bi bil umik naznanjen. Tistega dne je bila sporočena tudi želja po prekinitvi ognja. Vendar je bila preslišana. George Bush je na vso silo želel izpolniti mandat Združenih narodov, to je resolucijo 660, ki je terjala od iraške vojske umik iz Kuvajta. Ko se je iraška vojska po več tedenskem ameriškem bombardiranju naposled začela umikati, da bi izpolnila omenjeno resolucijo 660, je predsednik Bush izdal ukaz za neusmiljeno bombardiranje umikajočih se iraških kolon vozil, kjer so se poleg vojske umikali tudi številni civilisti in drugi begunci vojne.

Uničena kolona umikajočih vozil

Ameriška vojska je vedno trdila, da so bila civilna vozila namerno zlorabljena za prevoz vojakov in vojnega plena, ampak zakaj bombardirati vojsko, ki se je umikala iz okupiranega območja, saj je vendar to bil namen posredovanja, da se iraško vojsko prisili k umiku? Od približno 2000 vozil, ki se je tistega dne umikala iz Kuvajta, je bila med njimi samo peščica vojaških!  

Ne glede na to, da so se med kolono nahajali tudi številni civilisti, je ameriška vojska brezobzirno bombardirala njihove cilje in za seboj pustila pravo opustošenje. Bombardiranje kolone naj bi trajalo 10 ur. Zločin je postal poznan pod imenom »avtocesta smrti«. To je bila dolga kolona nagrmadenih uničenih vozil, od navadnih avtomobilov, tovornjakov in avtobusov. Po nekaterih ocenah naj bi takrat umrlo več tisoč ljudi. Po drugih manj. V vsakem primeru pa je šlo za zlorabo sile nad že dotolčeno vojsko, ki se ni mogla več braniti. Šlo je za kršenje vseh vojaških pravil in po moji oceni vojni zločin za katerega še ni nihče odgovarjal. Sadam Husein je vsaj končal na vislicah. George Bush pa naj bi bil vzoren predsednik?

Ne želim oporekati predsedniku Pahorju pravico do izrekanja sožalja svojcem družine Georga Busha. To je vendar civilizirano in kulturno. Zmotilo me je, ko je ob tem dodal, da je postal George Bush s svojim delom vzor voditeljem po svetu? Slednja ocena me je osupnila. Seveda se strinjam, da iraška vojska in njen takratni voditelj Sadam Husein ni bil nedolžen. Vendar kljub vsemu vztrajam, da je potrebno skozi funkcijo predsednika države ohranjati status Slovenije kot nevtralne, kulturne in miroljubne države. Slovenija bi lahko poleg Avstrije in Švice postala vzorna država in del osrednjega evropskega varnega območja, kjer NATO ne bi bil prisoten in kjer vojska ne bi služila interesom agresije, temveč mira, varnosti in stabilnosti. Trenutno se naša država in vojska postavljata v službo imperializma.

Objavljeno tudi v Večeru med pismi bralcev (19. december 2018)

Zakaj sploh zapravljamo denar za orožje, ki je očitno namenjeno agresivnim namenom in je uperjeno proti interesom Rusije in v korist orožarskih lobijev, ki izžemajo socialno državo in proračun RS? Zakaj sploh dajati, kot predsednik Slovenije, mednarodni javnosti in Američanom vtis, da nam je vseeno kaj se je zgodilo v minuli Zalivski vojni, ali še huje; dajati potuho, da se lahko kaj podobnega dogaja še v bodočih vojnah, kjer bi se novi voditelji po Pahorjevo lahko mirno zgledovali po Bushu in s tem posledično z dogodkom avtoceste smrti? Mene vse skupaj zelo skrbi, zato o tem javno govorim. Kljub vsemu upam, da nam nikoli več ne bo treba izkusiti grozote vojne in nasilja. Hujše od sovražnega govora pa je ignoriranje zgodovine. Ljudstva, ki ignorirajo zgodovino zagotovo korakajo v brezno propada. Slovenija si tega ne zasluži. Želim vam lep začetek veselega decembra, ki naj bo posejano z iskrenimi željami po miru in sreči vsega človeštva. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar