sobota, 2. december 2017

Šest modrih nasvetov: Kaj vse ni pametno govoriti pred drugimi ljudmi in zakaj?

1.     Ne razkrivajte svojih dolgoročnih planov: Dokler ne dosežete svojega cilja poskušajte molčati. Vse ideje, ki so v fazi ustvarjanja imajo svoje slabosti katere lahko zlonamerni ljudje porušijo, če izvejo, da jih hočete ustvariti. Zato je molk zlato. Pomembne stvari se vedno delajo v tišini.

2.      Ne hvalite se s svojo dobrodelnostjo: Hvaliti samega sebe zaradi dobrih del je podobno kot pljuvati v lastno skledo. Počakajte raje, da drugi hvalijo Tebe. Prevelik ponos lahko zmanjša vrednost vaših dobrih del, zato pomagajte iz srca in brez lastne hvale. Na svetu ne bo nikoli premalo hvaležnih ljudi, ki tega kar počnete ne bi opazili ali cenili, le da vam tega takoj ne bodo priznali. Pomagate zato, ker je to dobro, ne zato da bi vas drugi hvalili.

3.      Ne govorite na glas kako ste asketski: Razno govoričenje o skromni prehrani, skromnem življenju in podobno je lahko za mnoge ljudi neumestno bahanje. Fizična askeza ima svoje prednosti le če ste emocionalno stabilni. Kdor se počuti dobro v tem kar počne se ne rabi zaradi tega hvaliti. Kdor vseeno čuti nujo, da o tem razlaga sigurno dela nekaj narobe. Malo je takih, ki so zares zadovoljni s svojim asketskim in skromnim življenjem.

4.    Ne hvalite se o svojem pogumu in junaštvu: V življenju se vsak dan ljudje soočajo z zunanjimi in notranjimi izzivi. Zunanji izzivi so vsem ljudem vidni. Kadar jih rešimo smo primerno nagrajeni s pohvalami o pogumu in junaštvu, ampak kadar govorimo o reševanju notranjih izzivov, ki so večinoma nevidni, so taki ljudje najprej prikrajšani za javno nagrado. Veliko je ljudi, ki se celo življenje borijo z notranjimi izzivi. Mnogi to počnejo z enako mero poguma in junaštva kot Vi pri svojem premagovanju zunanji izzivov. Vendar ker tega ne vidite je lahko hvaljenje o pogumnih dejanjih škodljivo za vašo podobo. Kadar dobite priložnost ne pozabite pohvaliti teh nevidnih ljudi!
   
5.   Ne govorite vsem o svojih družinskih težavah in tarnanju: To velja tudi za vaše privatno življenje. Zapomnite si naslednjo modrost: manj kot boste govorili o svojih ali družinskih problemih, bolj stabilni in močnejši boste pred drugimi. Niso vsi ljudje poklicani, da rešujejo vaše probleme, še manj, da jih poslušajo. Probleme morate reševati sami. Ne čakajte na druge, da pridejo pomagati! Sami zavihajte rokave. Le tako boste postali močnejši in stabilnejši. Priporočljivo je govoriti samo o tem kako ste svoje probleme rešili ali obrnili na bolje.

6.      Ne izgovarjajte grdih besed in ne širite zlobnih govoric: Že stari nauk nas uči, da moramo tam, kjer smo nedobrodošli najprej počistiti prah iz svojih čevljev. To pomeni, da moramo redno čistiti svojo vest. Človek, ki prihaja v hišo od zunaj, kjer prevladujejo razne neumnosti in zloba, je podoben tistemu, ki se po celodnevnem sprehodu vrne nazaj domov z umazanimi čevlji, katere na koncu pozabi sezuti in očistiti. Zakaj bi trosili to umazanijo po svoji ali tuji hiši? Vzdržite se takšnih stvari in redno čistite svojo vest!




Prevedel, priredil in dopolnil: Milan Mrđenović
Vir: KLIK

Ni komentarjev:

Objavite komentar