sobota, 3. junij 2017

Vloga matematikov med drugo svetovno vojno

K hitrem končanju druge svetovne vojne so največ prispevali prav matematiki in ne vojaki na fronti ali njihovi generali. Prav matematiki so med drugo svetovno vojno uspešno dešifrirali Enigmo (nemški šifrirni stroj), da so lahko prestrezali vse Hitlerjeve ključne vojaške ukaze, ki jih je pošiljal svoji vojski na terenu. Tako so bili zavezniki skoraj vedno korak pred Nemci, saj so poznali njihove namere in nakane od samega začetka in do konca vojne. Zanimivo, da Nemci med vojno niso nikoli posumili, da bi lahko zavezniki kdaj razbili njihovo šifro. Ko si boste ogledali spodnji video posnetek, ki sem ga priložil na koncu tega članka, boste tudi sami ugotovili kako komplicirano je deloval omenjeni nemški šifrirni stroj in koliko bilijonov in bilijonov (158,962,555,217,826,360,000) kombinacij je lahko ponudil tistim, ki bi se lotili reševanja njene skrivnosti. Skratka, nemško zaupanje v Enigmo je bilo s tega vidika povsem razumljivo.  
Nemški šifrirni stroj Enigma.

Druga svetovna vojna je na bojišča pripeljala nove metode bojevanja. Nastale so nove mehanizirane enote; letala, tanki, oklepna vozila, tovornjaki ter bliskoviti in nenadni napadi iz zraka, kopnega in morja. Zaradi tega se je morala vojska na terenu pogosteje zanašati na radijsko tehnologijo, to je brezžično obliko komunikacije, ki je omogočila sprejemanje ukazov in navodil glavnega štaba. Vojaški načrti so se po novem lahko sproti prilagajali razmeram na terenu. To je pomenilo, da so morali poveljniki komunikacijo z oddaljenim štabom primerno zašifrirati. Tako je nastala potreba za Enigmo. 

Nemci so vedeli, da lahko njihova sporočila prestrežejo sovražniki, vendar niso verjeli, da jih je mogoče dešifrirati. Po drugi strani so nove vojaške taktike omogočale surove oblike bojevanja. Vojske niso več delale razlike med civilnimi in vojaškimi objekti. Tako so čez noč postali vsi ljudje njihove legitimne tarče. Zaradi tega je nastala potreba po dešifriranju Enigme, da bi lahko zmanjšali stopnjo teroriziranja civilnega prebivalstva in rešili mnoga življenja vojakov na terenu. V demokratičnih družbah so ljudje zelo občutljivi na vsako obliko nasilja. Nacisti in Hitler so se tega dobro zavedali, zato so tudi izbrali surovo obliko bojevanja, da bi vplivali na zahodno javno mnenje. Zahodne vlade so se trudile preprečiti ustrahovanje svojega civilnega prebivalstva, saj bi lahko v nasprotnem primeru ogrožena javnost zahtevala končanje vojne in tako bi nastal "mir pod nemškimi pogoji". Zaradi dešifrirane Enigme se to ni moglo zgoditi. 

Prvi so Enigmo dešifrirali Poljaki, vendar je bila njihova metoda dešifriranja zelo zamudna in počasna. Trajalo je celi mesec, da so lahko dešifrirali eno samo sporočilo, ki je do takrat že zastarelo. Šele po padcu Poljske leta 1939, so zadevo v svoje roke prevzeli Francozi in Angleži. Slednjim je v Bletchley Parku leta 1940, kjer so delovali najboljši matematiki in tehniki v državi, uspelo izdelati repliko Enigme. Tako so pospešiti dešifriranje vseh nemških tajnih sporočil med vojno in uspeli preprečiti smrt tisoče, če ne več sto tisoče življenj. Nemci so vmes sicer spreminjali in dodajali nove kolute v napravo, vendar jim to ni pomagalo zabrisati sledi. Tako ni bilo čudno, da so lahko zavezniki premagali nemškega generala Rommla v severni Afriki ali pa se uspešno izkrcati na obalah Normandije, ki je bila ena najbolj utrjenih obal na svetu. Zavezniške bitke so bile zaradi tega v primerjavi z ruskimi manj krvave. 

Nemci so uspeli med vojno presenetili zaveznike samo v ofenzivi pri Ardenih leta 1944, ker so zaradi kratkih razdalj začeli uporabljati navadno pošto in kable, ki jih zavezniki niso nadzirali. Zato so se znašli v temi, paniki in celo na robu propada. Rešilo jih je samo nemško pomanjkanje nafte in ruska protiofenziva na vzhodu. Brez dešifrirane Enigme bi po mnenju mnogih zgodovinarjev bilo izkrcanje v Normandiji bolj krvavo, poleg tega bi izkrcanje lahko izvedli šele leta 1946, celotna vojna pa bi se podaljšala še za nekaj let, kar bi povzročilo podaljšano trpljenje in več nepotrebnih žrtev. Dešifrirana Enigma je zaveznikom omogočila lažjo in hitrejšo zmago. Zato je zgodba o Enigmi pomembna, saj postavlja naše razumevanje o drugi svetovni vojni v povsem drugačno luč. 

Najbolj smešno je to, da so izjemno natančne in disciplinirane Nemce pri dešifriranju Enigme izdale prav njihove rutinske navade. Recimo njihova sporočila so se tipično končala z HH (Heil Hitler) in podobnimi frazami, kar je samo pospešilo dešifriranje njihovih ugank in šifer. Tako so matematiki med drugo svetovno vojno prispevati svoj pomemben delež za zmago proti nacizmu in fašizmu in rešili na milijone ljudi.

Zdaj upam, da ste vsi tisti dijaki in učenci, ki se sprašujete kakšen pomen ima matematika za vaše življenje, dobili svoj odgovor? "Matematika je najčudovitejši jezik na svetu", je govoril naš profesor na srednji šoli, ki smo se ga vsi zelo bali. Prav je imel. Ko bi le takrat bolje razumel njegov nasvet kot danes. Matematični jezik razumejo vsi, saj povsod veljajo njene zakonitosti, razen mogoče v kakšni oddaljeni črni luknji v skritem kotičku našega vesolja, ampak do tja ne bomo nikoli prišli. Zato je pomembno, da matematiko razumemo na zemlji in se jo pridno učimo, saj nam lahko še kako prav pride. Zdaj ko ste dobili svoj odgovor pričakujem, da se boste matematike z večjim veseljem tudi učili in jo spoštovali. Enako kot vse ostale predmete v šoli, ki vam lahko pomagajo pri hitrejši osebni rasti in razvoju v življenju. Hvala, če ste prebrali moj zapis in želim vam veliko uspehov in znanja še naprej! Se beremo... ne pozabite pogledati priložena video posnetka! 

Avtor: Milan M, uni. dip. zgodovinar. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar