torek, 9. avgust 2016

Ali je "veganska prehrana" res tako nevarna za otroke?

Slišal sem, da poteka burna debata okoli vprašanja kakšne pravice in dolžnosti imajo starši do svojih otrok, še posebej ko pride do vprašanja njihovega "veganskega prehranjevanja"? Debata o primernosti "veganskega prehranjevanja" za manjše otroke in malčke ni nova, saj v javnosti poteka že nekaj let. Glavna argumentacija nasprotnikov veganskega prehranjevanja večinoma temelji na nesrečnih primerih, kjer se v bistvu problem nahaja v nerazumevanju staršev, ki svojega otroka zaradi nepoznavanja prehrane neustrezno prehranjujeta ali pa spregledata kakšne druge ključne znake fizičnih bolezni. Torej kadar govorimo o "neprimernosti veganskega prehranjevanja za otroke" bi morali v resnici govoriti o slabo podučenih starših. Milo na drago je treba tudi priznati, da se veliko veganov žal ne prehranjujejo zdravo. To pomeni, da veganstvo nima nobene veze z zdravo prehran. Veganstvo sploh nima nič skupnega z dieto, saj gre za način življenja, ki temelji na ideološkem prepričanju, da je ubijanje in izkoriščanje živali za človekovo prehrano, obutev in obleko zgrešeno in nepotrebno dejanje. Rastlinsko prehranjevanje temu sledi kot logična posledica takšnega razmišljanja in s takšnim prepričanjem ni prav nič narobe. Problem nastane v implementaciji takšnega razmišljanja v prakso. Torej, ko govorimo o veganstvu sploh ne bi smeli obsojati veganstva kot prepričanja oz. ideologije, ampak bi morali postaviti ključno vprašanje, da bi ugotovili izvor problema rastlinske prehrane za dojenčka, to vprašanje se glasi: kakšno vrsto rastlinske prehrane je otrok sploh jedel, da je zašel v težave podhranjenosti???


V mnogih primerih je priznani ameriški zdravnik John McDougall, ki je tudi vodilni strokovnjak na področju prehrane ugotovil, da gre pri tovrstnih problemih bolj za primer slabo izobraženih staršev, ki so v nekaterih primerih svojega otroka namesto z dojenjem hranili s sojinim mlekom ali sadnimi sokovi, kar je absolutno narobe, saj se do šestega meseca starosti dojenčki dojijo izključno na materinem mleku, ki vsebuje vse pomembne hranilne snovi za otrokov zdravi razvoj in njegovo rast. Šele kasneje po šestih mesecih starosti se otroku začne dodajati tudi zelenjava, sadje in škrob, če je seveda primerno zmešano, saj dojenčki še nimajo svojih zob, da bi lahko hrano prežvečili. Sadni sokovi in rastlinska mleka so del shujševalne diete, saj vsebujejo premalo kalorij, da bi nas zadovoljili, torej jih niti starejši ljudje ne bi smeli uživati kot svojo temeljno prehrano, kaj šele otroci. Drugi problem so starši, ki se iz zdravstvenih razlogov izogibajo glutena ali pa iz kakšnih drugih spet ideoloških razlogov izpuščajo iz jedilnika razhudnike, kar še dodatno otežuje pridobivanje kalorij in hranil in se lahko pri otroku, če ga tako prehranjujejo pozna že v zgodnji starosti (slaba rast). Od odgovornih staršev pričakujemo samo to, da svojo rastlinsko prehrano za otroka skrbno načrtujejo in jo ne omejujejo! Iskanje nadomestil za meso, mleko in sir je napačno in zgrešeno že v osnovi, saj je najbolj zdrava in preverjena oblika prehranjevanja v vseh starosti (tudi otrok) polnovredna ali celostna rastlinska prehrana, ne pa njeni predelani izdelki ( kot so: sojino meso, pšenično meso, rastlinska mleka, rastlinski siri itd). Torej za primer naj navedem: jejte kuhan krompir, ne pire krompir z dodano margarino in mlekom, jejte pečen krompir na peki papirju brez dodanega olja, ne čipsa ali pečnega krompirja na olju in drugih maščobah. Jejte sadje namesto sladkarij, ne pa umetna sladila, čisti sladkor, čokolade itd. Skratka jejte hrano tako kot je v naravi, ne iščite nadomestkov in predelane hrane. Zato ni čudno, da v nekaterih primerih, kjer veganski starši bazirajo svojo prehrano na takšni predelani ali nizkokalorični osnovi prej ali slej tudi sami zaidejo v resne zdravstvene težave. Kako hudo mora biti šele otroku, če ga prehranjujejo z takšno predelano ali nizko kalorično rastlinsko prehrano?

Glavni problem omenjene debate je predvsem v obsojanju in pomanjkanju razumevanja za tak življenjski stil. Nihče se ne potrudi razumeti problema, nihče od novinarjev, ki pišejo takšne članke (kot je omenjeno skrpucalo na RTV) se ne gre pozanimati v detajle kaj točno so starši omenjenih otrok delali narobe. Nihče se niti ne pozanima kaj veganstvo sploh pomeni? Za večino ljudi je to neka ekstremna in nevarna ideja, ki jo je potrebno očrniti in ožigosati, njene zagovornike pa stigmatizirati in preganjati. Glavni motiv takšnega razmišljanja je strah. Vsi obsojajo veganstvo, da bi tako opravičili svoje slabe prehranjevalne navade. To pa je voda na mlin farmacevtski, živinorejski in mlekarski mafiji ter globalistom, ki težijo k povečanem nadzoru naših zasebnih življenj.

Ideja, da bi morali starše kaznovati, če prehranjujejo otroka v skladu s svojo etično filozofijo je neumna, nevarna in naravnost zločinska! Rešitev ni v preganjanju in stigmatiziranju, ampak v razumevanju, izobraževanju in ozaveščanju. Zdravniki naj staršem, ki tako prehranjujejo svoje otroke POMAGAJO ne pa da jih napadajo in s tem povzročijo beg staršev od zdravnikov in vseh zdravstvenih institucij, kjer potem res ni več nobenega nadzora nad razvojem otroka, zato pa prihaja do takšnih tragedij, ki polnijo vrstice naših žurnalov. Obstajajo tudi številni primeri uspešnih otrok v razvoju, ki jejo izključno rastlinsko prehrano, zato se je takim primerom potrebno posvetiti, da bi lahko pomagali drugim staršem kako varno prehranjevati otroka na njihovi rastlinski prehrani. Ampak žal opažam, da se je našim strokovnjakom lažje držati starih vzorcev, kot pijanci plota, namesto novih, bolj naprednih in primernih vzorcev zdravega prehranjevanja, ker to pač ne prinaša dobička.
Ni nobenega dvoma, da je glavni razlog za takšno okorelo razmišljanje naših strokovnjakov, za katerimi stojijo interesi promoviranja živalske hrane, prinašanja pacientov in dodaten zaslužek na račun bolnih. Promoviranje polnovredne rastlinske prehrane prinaša samo srečne, zdrave in predvsem zadovoljne ljudi. Naš sistem pa žal ne deluje, če smo vsi zadovoljni, srečni in zdravi. Zato ni čudno, da naletimo na članke takšnega kova in ljudi, ki se ne potrudijo razumeti, ampak delujejo na podlagi strahu in stereotipnega obsojanja. 

Avtor: Milan Mrđenović

Ni komentarjev:

Objavite komentar