četrtek, 23. julij 2015

Moč pozitivnih misli

"Človekovo življenje je tisto, kar iz njega naredijo njegove misli," je nekoč modro zapisal Mark Avrelij, rimski filozof, stoik in cesar. To sporočilo je lahko danes ključnega pomena za razumevanje naših vsakodnevnih življenj. Pozitivno razmišljanje ne prinaša le lepih in koristnih spodbud, temveč nam pomaga pri soočanju z vsakodnevnimi izzivi, skušnjavami in težavami.

Vsak dan imamo priložnost, da izberemo drugačno pot. Osredotočanje na pozitivne misli ni le tehnika, ki ustvarja prijetno vzdušje, temveč je temeljni kamen za reševanje vseh vrst problemov in izzivov. Res je, življenje ne prinaša le radosti. Obstajajo dnevi, ko smo postavljeni pred preizkušnje, a prav takrat je ključnega pomena naš odziv na dražljaje iz okolice. Naša čustva in reakcije v teh trenutkih določajo, kako doživljamo svet okoli nas. Ne moremo vplivati na zunanji svet. Lahko pa vplivamo na svoje srce. 

Ne glede na našo bolečino, žalost ali jezo, je pomembno, da se spomnimo: tako kot za dežjem posije sonce, tudi težki časi minejo. Bolečina, žalost in jeza so minljivi občutki. Ljubezen je edina večna. Težki trenutki so nam dani zato, da se nekaj naučimo. Slabi spomini ostanejo kot lekcije, iz katerih se učimo biti previdni. Zgodovina, tako osebna kot globalna, nas uči, kako se izogniti ponavljanju napak in kako oblikovati boljšo prihodnost, ki ne bo usmerjena v izolacionizem ali zavračanje, temveč bo kombinacija preteklih izkušenj s previdnostjo. 

Bodimo ustvarjali in kreativni. Kako torej napolnimo svoje dni z ustvarjalnostjo in novimi izzivi? Zjutraj, ko se prebudimo, je priporočljivo, da se odpravimo na kratek sprehod ali tek v bližnji park, gozd ali hrib. Redna telesna vadba, bodisi v fitnesu ali doma, plavanje v bazenu, morju ali jezeru, kolesarjenje po naravi ali plezanje, so odlični načini za ohranjanje telesnega in duševnega zdravja. Prav tako je koristno, da beremo pozitivno literaturo, ki nas navdihuje in vzpodbuja. Pametno je pisati svoja opažanja v dnevnik in analizirati samega sebe.

V svojem življenju ne smemo zanemariti socialnih stikov. Pokličite stare prijatelje ali znance na pijačo, razširite svoj krog poznanstev. Občudovanje narave, jutranje zore ali večerne zarje, pa tudi opazovanje zvezd, planetov in drugih nebesnih teles, nas spominja na minljivost življenja in pomen izkoriščanja trenutka. Opazovanje živali, kot so ptice, mačke, psi, veverice in druga bitja, nas uči, kako živeti brezskrbno in ceniti vsak trenutek. Carpa diem naj bo naš moto. Izkoristimo dan na vsakem koraku.

Pomembno je, da s svojimi mislimi ustvarjamo prijetne občutke, ki jih potem delimo z drugimi. Ko se zjutraj pogledamo v ogledalo, se vprašajmo, ali je vredno zapravljati čas za obžalovanje preteklih izkušenj? Naš ponos, ime, ideje ali vera so morda prizadeti, a to je manjši problem v primerjavi s prizadetostjo srca, ki se zaradi teh misli samo poglablja. Naše srce prenese samo dobro, zato ga moramo hraniti s pozitivnimi mislimi.

Zato ustvarjajte prostor za dobroto v svojem življenju z močjo pozitivnih misli in besed. Ne pustite, da bi vas drugi usmerjali ali manipulirali z vami. Bodite srce svojega življenja in si dovolite srečo, ki jo zaslužite. Kadar pridejo težki časi, boste lažje premagali težave, če se boste spomnili, da za vsakim dežjem posije sonce. Izogibajte se ljudem, ki širijo negativnost, in se raje družite s tistimi, ki prinašajo pozitivnost in svetlobo. Zapomnimo si, da moramo biti previdni s svojimi mislimi in besedami, saj so odraz tega, kar nosimo v srcih in dušah. Uporabite svoje znanje in misli za ustvarjanje svetlejše prihodnosti zase in za druge.



Ni komentarjev:

Objavite komentar