sreda, 22. oktober 2014

Svoboda, zdravje in sreča je pogojena tudi z načinom prehranjevanja

Včerajšnja izjava dr. Rajka Kende, ko je izjavil, da so ljudje, ki verjamejo v samoozdravitve s pomočjo prehrane navadni bebci, me nikakor ni pustila ravnodušnega. Kenda nadaljuje, da nasveti o zdravi prehrani človeka zavajajo, saj izkoriščajo njegovo stisko. Ko sem ponovno razmišljal o tej izjavi sem se spomnil na pokojnega psihiatra dr. Janeza Ruglja. Tudi on je imeti kontroverzne izjave, ki so razburjale ljudi, vendar je za razliko od dr. Kende imel prav, ko je govoril o načinu prehrane. V svoji priročni bibliji Pot samouresničevanja, ki sem jo z užitkom prebral, zato jo toplo priporočam v branje, je dr. Rugelj o zdravi prehrani zapisal naslednje. Tukaj se ne bom spuščal v detajle, saj je imel dr. Rugelj svoj sistem prehranjevanja. Citiral bom le njegove sklepne misli iz omenjene knjige s katerimi se lahko strinjam. Pokojni Rugelj je na strani 978 trdil:

Skušajmo čim bolj dosledno upoštevati naslednje nesporno stališče o zdravem prehranjevanju: uživajmo čim več žive hrane v presnem stanju: sadje, zelenjava, kalčki…in čim manj nežive hrane, katere hranljivost se s kuhanjem v veliki meri uniči.

Na strani 971 nadaljuje, da je človek ustvarjen za prehranjevanje s sadjem, torej je naklonjen sadjejedstvu! Vendar obenem pristavi, da se le redki držijo takega načina prehranjevanja. Rugelj ne priporoča sadjejedstva vsem, saj je v današnjem svetu, ko se nezdrava prehrana reklamira na skoraj vsakem vogalu, skoraj nemogoče vzdrževati takšen ritem prehranjevanja. Predlagal je kompromis, da človek poje čim več sadja kolikor more in čim manj nezdrave hrane. Pod slednjo kategorijo je štel meso, sladkor, mleko, belo moko in sol. Drugače je na splošno zagovarjal zdravo prehranjevanje. V knjigi omenja Daimondov pristop prehranjevanja, ki je bil zelo blizu presnojedstvu in zdravi rastlinski prehrani. Berite knjigo Živeti zdravo od avtorja Diamonda, da boste razumeli kaj je Rugelj zagovarjal.

To vam pišem zato, da bi videli kako je imel celo Rugelj, ki je veljal za nekakšnega persona non grata v slovenskega zdravstva, odprto glavo, ko je šlo za vprašanje zdravega prehranjevanja. Ni dajal vrednostnih sodb, kot to počne dr. Kenda. Današnji vrli strokovnjaki na UKC-ju pa tam v zamegljeni Ljubljani mislijo, da so nekaj posebnega, saj nudijo ljudem na onkološki kliniki takšno hrano, ki jih je tja v bistvu pripeljala! Kako žalostno. Namesto, da bi bolnikom vsaj povedali kakšna je preventiva za zdravo življenje, jim celo sami na pladnju nosijo nezdravo prehrano. Za nameček vse tiste, ki propagiramo zdravo razumski pristop prehranjevanja označijo za bebavce, goljufe in šarlatane. Seveda takšni komentarji povedo več o njihovem intelektualnem dometu, ki ga premorejo. Je pa žalostno, da ljudje, ki so na smrt bolni najbolj zaupajo belim haljam, ki so nepodučeni, ko pride do vprašanja zdravega prehranjevanja in preventivnega življenja, kar bistveno vpliva na možnost samo ozdravitve, kar bi moral biti cilj celotnega zdravstva!

Problem današnjega zdravstva ni v znanosti, ampak v podrejanju neoliberalnem konceptu delovanja in poslovanja. Prav to je bistven problem celotnega sistema v katerem živimo. Njim je namreč v interesu prodajati, ne pa tudi dajati. Zdravja ne moreš prodajati, lahko ga samo ustvariš. Ustvariš ga lahko s pravilnim pristopom do življenja. Tega se dobro plačani »bogovi v belem« dobro zavedajo, zato prav nič ne govorijo o preventivi, razen tam, kjer je stopnja ozaveščenosti dovolj visoka, kot npr. pri kajenju in alkoholu.

Tradicionalna medicina je postala zaradi vpliva neoliberalizma sodoben trgovski sistem, bolnice in klinike so postale nakupovalna središča, kjer se prodajajo tablete, sirupi in druge storitve, ki se ukvarjajo s posledicami, ne pa z vzroki težav. Klinični center opravlja vlogo BTC-ja. Ravno zato nam pravijo, da morajo bolnice upravljati menedžerji in ekonomisti, ne pa zdravniki, ki prisegajo na znanost in moralno! Medicinske fakultete so postale posebne vrste trgovskih visokih šol, ki jih financirajo farmacevtski lobiji, ki so njihovi trgovski potniki. Tako je to, če gledate na problematiko iz sodobnega kapitalističnega aspekta, kjer prevladuje interes KAPITALA. Tako postanejo stvari kristalno jasne, prav zato ceh bogov v belem tako besno nasprotuje zdravi prehrani, saj povsod svetujejo mleko, meso in ribe. Vse drugo je za njih ekstrem. Njihov trgovinski biznis bi namreč propadel, če bi ljudje začeli zdravo živeti, če bi jim zagotovili znanje, nasvete in spodbudo za zdravo življenje, ne pa da jih polnijo s tabletami in zastrupljajo s kemoterapijami ter drugimi bolečimi postopki zdravljenja.
Kapitalu ni v interesu, da bi bili ljudje zdravi, zadovoljni in ozaveščeni, ker bi to zaustavilo njihovo trgovino z meglo in sistem bi lahko propadel. Denar se mora obračati, tudi na račun prodaje megle. Če bi kapital prodajal pravo znanje, ki ga vsebuje preprosta logika zdravega rastlinskega prehranjevanja, bi danes živeli v drugačnem svetu, v čisto drugi dimenziji, tako pa životarimo, saj nam sistematsko otežujejo življenja, ko nas spreminjajo v odvisne in nikoli nasitne potrošnike, da bi postali njihovi sužnji in poslušni potrošniki. Ravno zato, ker sem se temu uprl in šel po poti zdravja in sočutja, ker se mi zdi najbolj učinkovita oblika upora in borbe proti sistemu splošnega poneumljanja, zastrupljanja, ubijanja in uničevanja naših življenj in planeta Zemlje! Enako priporočam ostalim. Delajte na sebi. Če želite spremembe, začnite pri sebi. Najboljša revolucija je tista, ki jo narediš pri sebi. Zato ne bodite potrošniki, bodite LJUDJE! Za njih smo "bebci", ker jim ne prinašamo dobička in denarja, ker ne služimo njihovemu Mamonu! Tako mislim, da sem ravno zato svoboden, ker sem človek in ker hočem, želim in biti zdrav, sočuten in vesel, saj je to osnovna značilnost človeka. Takšne svobode nam ne more nihče vzeti!

Za mene je svoboden samo zdrav, sočuten in srečen človek. Ni lepšega prizora od tistega lepega in iskrenega nasmeha na obrazu, ki odraža podobo svobodnega človeka in je posledica zdravo-razumskega življenja!

Ni komentarjev:

Objavite komentar