četrtek, 27. februar 2014

Zakaj jemo hrano? Da zadovoljimo potrebo po energiji!

Največja neumnost v prehranskem svetu je poudarjanje posameznih hranil v prehrani. Človek ne je hrano zato, da bi zadovoljil potrebe po vitaminu C, B, K, E, fitonutrientih, antioksidantih, klorofilu, encimih in podobno. To je le stranske potrebe prehranjevanja. Človek potrebuje hrano za ENERGIJO. Največji porabnik energije pa niso naše mišice, ampak možgani. Vse funkcije delovanja telesa se odvijajo v možganih. Najboljša hrana za možganske celice so OH! Vse specifično kar potrebuje telo se lahko sintetizira v jetrih ali se sproti najde v prehrani. Presna hrana ni ugodna za človeka, ker vsebuje encime, ampak zato, ker jo telo relativno hitro prebavi in prihrani na energiji. Kuhan škrob je podobna zgodba, saj telo izkoristi energijo kompleksnih OH za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. To nedvoumno dokazujejo prakse številnih zdravnikov po svetu, ki svoje paciente prehranjujejo z izključno škrobno prehrano in zelenjavo.

Najslabša hrana so predelani Ogljikovi hidrati (OH), ki vsebuje prekomerne količine predelanih maščob, soli in drugih ojačevalcev okusa. Človek se najbolje počuti na prehrani, ki temelji na nepredelanih OH. Sodobni ljudje nismo bolni zato, ker pojemo preveč OH, tako nam pridigajo nekateri prehranski guruju, ljudje so bolni zato, ker pojejo preveč predelanih OH v kombinaciji z izoliranimi maščobami in beljakovinami. Vsa živalska hrana sodi v isto kategorijo predelanih in zdravju škodljivih živil. Podobno je s predelanimi rastlinskimi izdelki, kot so recimo razne vege klobase, zelenjevani, sojini ali žitnimi polpeti, vege paštete, majoneze, beli kruh in vsa olja, ki so vedno dodana ali pa jih sami dolivamo na vrh solate.

Najboljša alternativa po mojem mnenju je sveže, sladko in zrelo sadje. Skoraj ne poznam človeka, ki bi zavrnil kaj sladkega. Če sladkega sadja ni na izbiro, je druga najboljša izbira kuhan škrob: krompir, rjavi riž, koruza, stročnice, polnovredna žita z dodatkom zelenjave. Spet najslabša izbira so živalski izdelki (meso, mleko, sir, ribe) ali predelani rastlinski izdelki (vege polpeti, namazi, sladkane pijače). Kdor išče zdravje bo zbral polnovredne izdelke. 

Pretirano poudarjanje posameznih hranil v prehrani pripomore k zamegljevanju bistva prehranjevanja. Seveda so pomembni vitamini, encimi in vsi ostali mikronutrienti. Niso pa bistvo vsega. Človek je zaradi potrebe po energiji. Ljudje mislijo, da lahko zadovoljijo svoje potrebe po zdravju z dodajanjem raznih prehranskih dodatkov, praškov in drugih čudežnih napitkov v svojo prehrano. To so marketinški triki. Nič seveda ni narobe, če to delate, ampak ni to zdaj tako neobhodno kot vnos OH v telo.

Človeštvo je več tisočletji preživelo ob enolični prehrani. Če bi bili odvisni od pestre ponudbe mikronutrientov bi v naši evoluciji, ki je dolga več milijonov let morali po vseh pravilih izumreti. Nikoli ni bilo večjega izobilja hrane kot danes, ampak ravno danes smo ljudje bolj bolni kot kadarkoli prej v svoji zgodovini. Čeprav imamo idealne pogoje za izključno rastlinsko prehranjevanje se utapljamo v prehranjevanju z živili živalskega izvoda. V trgovinah najdemo hrano, ki jo naši predniki nikoli niso videli ali okusili. Zato lahko izboljšamo kvaliteto svojega življenja in podaljšamo življenjsko dobo samo, če bomo imeli potrebno znanje. Zakaj ne bi izkoristili to prednosti v svojo prid? Na vas je, da se odločite kako boste živeli. 

Pečen krompir brez olja in rjava leča z gobicami


Ni komentarjev:

Objavite komentar