ponedeljek, 8. julij 2013

Veganstvo: Tiha revolucija sodobne družbe

V Sloveniji je danes moderno govoriti o spremembah, revolucijah in uličnih gibanjih. Vendar je treba spoznati, da prava in najbolj moderna oblika spremembe tiči v veganstvu – to je resnična revolucija, ki se odvija v naši družbi. Spreminjati samega sebe in biti pozitiven zgled drugim, to so temelji vseh smiselnih in pravih družbenih sprememb v zgodovini človeštva.

Veganstvo predstavlja velikanski napredek za sodobno družbo, saj pomika zavedanje ljudi na višjo raven. Številni se sicer obotavljajo zaradi predsodkov in strahu, a je naša dolžnost razbijati te ovire. Aktivisti in borci za pravice živali že dolgo kličejo: ne moremo več živeti po starem. Če se zapremo v svoj svet in se obdamo z nezainteresiranostjo, postanemo lahka tarča za tiste, ki jih ne zanima blaginja planeta in vrednote.

Kot vegani moramo biti vedno tam, kjer je najtežje. To pomeni nenehno opozarjati na krivice, ki se dogajajo živalim in naravi, na mučenje, trpinčenje in ubijanje živali ter uničevanje in zastrupljanje narave. To je ključno za preprečevanje kapitalističnega uničevanja človeštva. Sprememba človekovega odnosa do živali in narave je predpogoj za resne družbeno-politične spremembe.

Človek je najprej zasužnjil žival, nato šele sočloveka. Zato je ključno vstati, se boriti in ozaveščati to resnico ljudem, ki še spijo. Ne smemo dovoliti, da nas tisti, ki jim je vseeno za ta svet, živali, naravo in človeka, spodrinejo ali pregnajo z naše poti. Naša pot vodi v osvoboditev človeštva od vseh zablod in nasilja, ki trenutno prevladuje in uničuje življenje na Zemlji.

Zame je veganstvo več kot prehranski režim, borba za pravice živali ali narave, več kot zgolj življenjski slog. To je živa revolucija, ki jo živim. Vesel sem, da lahko s svojim pozitivnim zgledom prispevam k razvoju človekove zavesti – nenasilno in miroljubno, v službi najvišjih človekoljubnih, duhovnih, filozofskih, ekoloških, političnih in drugih interesov naprednega človeštva.

Prihodnost je veganska ali pa se bo človeštvo soočilo z izumrtjem.

Venceremos - zmagali bomo!



Ni komentarjev:

Objavite komentar