četrtek, 16. december 2021

Eni čakajo na sojenje v udobju svoje vile, drugi pa v zaporniški samici

Ko so v Londonu leta 1998 priprli nekdanjega čilskega diktatorja Augusta Pinocheta zaradi vpletenosti v vojne zločine proti človeštvu, so se za njegovo izpustitev takoj zavzeli številni znani politiki in verski voditelji. Med njimi tudi nekdanja britanska premierka Margaret Thatcher, papež Janez Pavel II., bodoči ameriški predsednik George H. W. Bush in tibetanski verski voditelj Dalaj Lama.

Ko so v Londonu leta 2019 priprli ustanovitelja WikiLeaks-a Juliana Assanga, ki ni storil nobenega zločina proti človeštvu, ampak je zgolj razkril tajne podatke kako je ameriška vojska izvajala zločine proti človeštvu v Iraku in Afganistanu, se nihče od znanih politikov na zahodu ni zavzel za njegovo izpustitev?

Diktator Pinochet je svoj pripor preživel v razkošni londonski vili nekje na podeželju in bil naposled izpuščen na svobodo. Assange preživlja svoj pripor v neki zakotni temnici najstrožje varovanega britanskega zapora v Londonu. Povsem izčrpan, bolan ter vidno postaran čaka na razplet svoje usode.

Naj na kratko ponovim bistveno sporočilo: diktatorja Pinocheta, ki je bil odgovoren za poboje ljudi niso želeli izročiti sodišču v Madridu, ki ga je obtožilo poboja najmanj stotih španskih državljanov v času njegovega vladanja. Assangu, ki je samo razkril podatke o zločinih ameriške vojske v Iraku in Afganistanu pa grozi izročitev ZDA, kjer mu bodo sodili zaradi razkritja tajnih podatkov o njihovih vojnih zločinih? A ne bi morali zahtevati sojenje Georgu Bushu?

A je še komu čudna ta zgodba, razen meni in mojim psom?


Ni komentarjev:

Objavite komentar