sobota, 19. september 2020

Na hrbtni strani Uršlje gore

Kot otrok sem se vedno spraševal, kaj se skriva na hrbtni strani Uršlje gore? S starši nismo nikoli hodili v hribe, zato sem si v domišljiji predstavljal, da se tam skriva nekakšen bajeslovni zaklad. Ko sem se prvič vzpel na Uršljo so moje oči zastrmele nad prelepem odkritju, ko sem videl, da se na hrbtni strani v bistvu skriva najlepši pogled v širno divjino. Večina planincev se preriva na severni strani gore, da bi pri križu zajeli čim lepši pogled na Mežiško dolino in njena mesta. Na srečo me obljudeni kraji niso nikoli posebej zanimali, zato sva se z Luckyjem umaknila v varen kotiček zavetja južne strani, kjer tudi redko najdeš kakšnega planinca, ki bi užival ob pogledu v neznatno prostranstvo širnih gozdov in vrhov. 

V tisti divjini črpam svoj navdih za ustvarjalno razmišljanje in delovanje. Od tam izvira moj duhovni mir in vsi zakoni narave, ki krotijo nestanovitnega duha, ki se skriva v vsakem od nas. Svet v katerem živimo je poln hrupa, stresa in hudobije raznih vrst, zato se odpravljamo v gore, da bi se tam prečistili in osvobodili slabih misli in strahu, ki nam onemogočajo dozorevanje in pot v duhovno rast. Vzponi na goro so pri meni povezani z intimnim iskanjem najlepših pogledov, ki pomagajo odpirati notranje zaklade, ki se skrivajo v naših dušah. 

Torej sem kot otrok le imel prav! Na hrbtni strani obstaja zaklad, vendar si ga moraš znati predstavljati. Misliti moraš s srcem, saj je bistvo očem skrito. Z Luckyjem je postalo vse to mogoče, saj sem končno začel pogosteje zahajati v hribe, gozdove in naravo. Odpirati so se mi začeli novi pogledi na svet, ki jih prej nisem poznal. Življenje je postalo lepše. Kakšna sreča, da živim na Koroškem. Tukaj imamo vse potrebno za duhovni mir in srečno življenje. Samo pobrati se je treba in hodit naprej. 

Z Luckyjem na priljubljeni točki na hrbtni strani Uršlje


Ni komentarjev:

Objavite komentar