ponedeljek, 28. julij 2014

Pomankanje demokratičnosti uničuje ugled stroke in znanosti na področju prehranjevanja

V svetu prehranjevanja je totalitarna miselnost najbolj zakoreninjena dogma. Medtem ko je celotna družba nagnjena k iskanju dialoga, se v svetu prehranjevanja namesto tega gradijo zidovi nerazumevanja. Nihče v prehranski ali zdravstveni stroki ni pripravljen prisluhniti argumentom zdravega razuma. Kadar človek zboli za kakšno težko obliko kronične bolezni, kot je npr. rak, sladkorna bolezen, povišan krvni tlak, srčna bolezen, MS itd, nihče v stroki ni pripravljen prisluhniti argumentom zdrave rastlinske prehrane, kaj šele, da bi to prakticirali sami. Prav zidovi nerazumevanja ustvarjajo negativno vzdušje v družbi, saj so ljudje prepuščeni samemu sebi. Večkrat zaradi tega postanejo žrtve raznih mazačev in prodajalcev "čudodelnih rastlinic", ki ne rešujejo bistva njihovih problemov, temveč jim dajejo potuho. Najhuje je ko bolezen postane tržno blago. Na žalost so ljudje podvrženi dezinformacijam ali pa so zavedeni, da bi lahko v prvi vrsti farmacevtske družbe na račun bolnih in nesrečnih služile svoje milijone.

Pečen krompir na peki papirju in motovilec


Javno zdravstvo nam ne propada zato, ker imamo slab sistem, ampak predvsem zato ker sistem dopušča, da v javnosti krožijo razne dezinformacije o prehrani, ki bi jih stroka, ki tam dela, morala med prvimi ovreči, saj naj bi služili znanosti in javnem interesu, torej ljudem, ne pa peščici posameznikov, lastnikov kapitala. Še huje! Sistem v katerem živimo pomaga soustvarjati teren za izkoriščanje nevednih in neinformiranih ljudi, da bi lahko posamezniki bogateli in služili milijone na račun bolezni in trpljenja. Potrošniška družba vse to odobrava, reklame so polne takšnih ali drugačnih subtilnih sporočil, ki ljudem govorijo kako naj živijo svoje življenje. To nas ne pelje samo v razčlovečenje družbe, ampak v propad človeštva kot takega.

Pečen krompir z zelenjavo in kvinojo. Dodatek domači ajvar.


Ravno zaradi tega, ker je v ozadju interes kapitala, se resnica o prehrani ne bo nikoli slišala v obliki poštenega javnega dialoga med stroko in javnostjo. Nikoli ne bomo slišali, da je nezdrava prehrana vzrok najmanj 80% vseh bolezni in trpljenja pri pacientih! Vse je odvisno od nas nekaj posameznikov kako v javnosti predstavljamo zdravo rastlinsko prehrano. Spremembe so seveda nujne, ampak naj bodo zgledne in naj temeljijo na kulturnem dialogu. Ne pravijo zastonj, da »greh pride iz ust«. Na to prevečkrat pozabljamo ko govorimo z ljudmi.

Zrele banane


Znani avstrijski psihiater Viktor Frankl, ki je preživel najhujše grozote koncentracijskega taborišča med drugo svetovno vojno, je ugotovil, da se pri vsaki borbi za obstanek ne sme pozabiti na človeškost, bližino, toplino, razumevanje, ljubezen in sočutje do drugih. Prav tako ne smemo pozabiti, da imajo besede, ki jih izgovarjamo svojo težo, saj imajo izvor v samem srcu, ne glede na to ali so lepe ali grde, zato je treba pazit kaj pride iz naših ust, ker če se prepustimo vplivom umetno ustvarjene negativne družbe, je vsako naše dejanje v naprej obsojeno na propad, saj postanemo isti kot oni. Najboljši revolucionar je tisti, ki zna spreminjati svet in okolico s svojim dobrim in pozitivnim zgledom. To pa niti približno ni preprosta naloga, še posebej zato, ker smo zdravo razumni v manjšini, vendar imamo na razpolago dovolj časa, da se posvetimo različnim taktikam kako debato nasloviti na javnost. V tej smeri ima vsak od nas svojo pomembno nalogo.

zelena solata in radič


Pri vsem tem kar pišem nimam nit najmanjših osebnih koristi. Želel bi opozoriti, da lahko ljudje rešijo svoje probleme sami, ampak s pomočjo demokratično uravnoteženih in objektivnih nasvetov. Kdor ima posluh bo razumel, da ima rastlinska prehrana svoje prednosti in je pomembna za razumevanje naših problemov, ne samo somatskih tudi psihosomatskih! Nehajte razmišljati po vzorcih kapitalistične potrošniške družbe, ki želi, da smo ljudje neinformirani, nerazgledani in bolni, da bi lahko nekdo drug od tega potegnil korist. Za probleme, ki smo jih ustvarili sami ne obstajajo čarobne in magične tablete, zdravila, niti čudodelne rastlinice, ampak samo pravilen in dosleden način zdravega rastlinskega prehranjevanja, ki pomaga ublažit in zrahljati naše bolečine. Takšen življenjski stil nas pomaga usmerjat na pot samoozdravitve. Naše telo je tega zmožno. Vprašanje, ki se tukaj postavlja je: ali ste vi pripravljeni spremeniti svoj življenjski stil, da bi sebi pomagali? Edina korist, ki bi jo želel imeti od vsega tega je ta, da postanejo ljudje zaradi omenjenih nasvetov odprti, zadovoljni in srečni, tako kot jaz, ker je potem občevanje s takimi ljudmi veliko lažje in prijetnejše.

Ni komentarjev:

Objavite komentar