nedelja, 6. oktober 2024

Kaj nas Arnold Schwarzenegger lahko nauči o premagovanju ovir in osebni rasti ?

Arnold Schwarzenegger v svoji knjigi zastavi drzno in provokativno vprašanje: zakaj so mnogi ljudje nesrečni in nezadovoljni, čeprav živimo v svetu, ki ponuja nešteto priložnosti za uspeh in srečo? Njegov odgovor je presenetljiv – vzrok za neuspehe ne tiči v neugodnih zunanjih okoliščinah, temveč v naši nezmožnosti prepoznati in izkoristiti številna orodja, ki nam jih življenje ponuja. Ta orodja, čeprav nas obdajajo na vsakem koraku, pogosto ostanejo spregledana in neizkoriščena. 

Schwarzenegger konkretno piše o sedmih orodjih, ki nas vodijo do uspeha: Viziji, trdem delu, neuspehu kot obliki učenja, vztrajnosti in ponavljanju, disciplini, zaupanju v sebe ter podpornem sistemu, ki ga moramo zgraditi sami. 

Vendar mnogi prej obupajo in se raje prepustijo toku življenja, kakor da bi bili papirnati čolnički, katere deroča reka nosi v neizbežen prepad. Namesto da bi se odločno postavili po robu tej sili, se vdajo usodi, kot da je pot, ki jo narekuje tok življenja, edina možnost. V iskanju bližnjic in lažjih rešitev pozabljajo, da se resničen uspeh skrivata v viziji in trdem delu, ki se kot neomajni skali upirata toku okoliščin. Knjiga je navdihujoče branje, čeprav bo marsikdo z nejevero pogledal na Schwarzeneggerja kot avtorja. Nekateri bodo morda menili, da gre zgolj za še eno moško zgodbo o uspehu, ki ne prinaša nič novega v svetu priričnikov za osebni uspeh. A resnica je, da sem se tudi sam prepoznal v njegovi zgodbi. Čeprav so bile najine poti različne, so orodja, o katerih govori avtor, brezčasna in univerzalna.

Uporaba teh orodij je ključna za dosego osebne rasti, saj nam pomagajo uvideti, da so okoliščine, v katerih se znajdemo, le prehodne ovire, ki jih lahko premagamo. Namesto da bi nas omejevale, nas lahko navdihujejo, da postanemo bolj vztrajni, delovni in predani svojim ciljem. Naslov knjige Bodi koristen morda marsikoga zbode, saj lahko vzbuja občutek, da so nekateri "nekoristni". A Schwarzeneggerjeva zamisel o koristnosti se nanaša le na tiste, ki so z uspehom že pridobili modrost s pomočjo istih orodji, ki jih nočejo deliti z drugimi, kot da bi skrivali ključ do svojega uspeha. V svoji knjigi Schwarzenegger nikogar ne obsoja – poudarja, da ima vsak pravico in svobodo, da izbere svojo pot in način življenja. Hkrati pa nas opozarja, da ne smemo verjeti v mit o samorastnikih, ljudeh, ki naj bi uspeli sami od sebe, brez pomoči in nasvetov drugih. Vsak uspeh ima več botrov – podporo okolice, mentorsko usmeritev in nasvete – in te vplive moramo prepoznati ter ceniti. Prav odnosi, ki jih gradimo in ljudje, ki jih na tej poti srečujemo, igrajo pomembno vlogo pri tem, da uporabimo vsa razpoložljiva orodja in dosežemo osebno izpolnitev.

Knjiga ne ponuja instantnih rešitev, kako postati srečen in uspešen čez noč, temveč nas spodbuja k temu, da gradimo na dolgoročnih in trdnih temeljih. Schwarzenegger poudarja, da je ključ do uspeha jasna vizija o tem, kdo želimo postati. Naša prihodnost mora biti v mislih oblikovana kot živa slika, ki je prežeta s smislom in pogumom, da vztrajamo, tudi ko se soočamo z izzivi. Na tej poti nas bodo neizogibno pričakale številne ovire – tako zunanji kot notranji motilci pozornosti. To niso zgolj ljudje, ki nas poskušajo odvrniti od naših sanj, ampak tudi mi sami, če ne verjamemo dovolj močno v svoje cilje. Največji motilec je pogosto prav naše pomanjkanje vere v lastne sposobnosti. Ko dvomimo vase, si sami postavljamo nevidne ovire, ki nas zadržujejo na mestu. Prav ta dvom nas lahko oropa priložnosti, da bi dosegli svoj polni potencial. Zato je ključno, da nenehno krepimo svojo notranjo motivacijo, ohranjamo vero v lastne zmožnosti in se neprestano učimo – tako iz svojih uspehov kot padcev. Brez zaupanja vase in jasne vizije se hitro ujamemo v zanko odlašanja in nezadovoljstva, kar nas oddaljuje od naših ciljev.

Schwarzenegger pravi, da je življenje kot tekma, vendar ne takšna, kjer lahko zmaga samo eden, kot na olimpijskih igrah. V življenju je prostora za več zmagovalcev, kar pomeni, da so naši potenciali za uspeh praktično neomejeni. To, kar loči uspešne od neuspešnih, ni zgolj talent, temveč vztrajnost in pripravljenost na trdo delo. Po njegovem mnenju je kar 90 % uspeha odvisnih od naše vztrajnosti. Na to nas opozarja tudi Albert Einstein, ki je nekoč dejal: "Talent je le 1 % uspeha, preostalih 99 % je trdo delo." Čas, ki ga imamo na voljo, je neprecenljiv vir, zato tisti, ki imajo jasno vizijo o svojem življenju, tega dragocenega časa ne zapravljajo za nepomembne stvari. Osredotočajo se na tisto, kar resnično prispeva k njihovemu napredku in uresničevanju sanj. Čas je namreč edina dobrina, ki je ne moremo povrniti, in tisti, ki ga znajo izkoristiti, imajo pred seboj odprto pot do izjemnih dosežkov. Namesto da bi se izgubljali v nepomembnostih in motilcih pozornosti, je ključno, da vsako minuto uporabimo premišljeno, v skladu z našimi dolgoročnimi cilji.

Čas, ki ga zapravimo za negativne misli, opravljanje in pritoževanje, je nepovraten, in tega nam nihče ne more povrniti. Zato je ključno, da svojo pozornost in energijo usmerimo v reševanje lastnih izzivov, namesto da se ukvarjamo z drugimi ali dovolimo, da nas negativnost zadržuje na mestu. Opravljanje in neprestano pritoževanje sta največja sovražnika osebne rasti in napredka. Negativnost nam ne le krade čas, ampak tudi izčrpava našo notranjo moč in motivacijo, uničujemo tudi lasten sistem podpore. Namesto da bi bili sovražni do sebe in drugih, se moramo naučiti biti odprti – do novih izkušenj, znanj in priložnosti za osebno rast. Hrepeneti moramo po znanju in biti kot spužva, ki vsrka vse, kar je potrebno za naš uspeh. Vsaka izkušnja, pozitivna ali negativna, je priložnost za učenje in napredek, če jo znamo pravilno izkoristiti.

Na koncu Schwarzenegger poudarja, da največje bogastvo tega sveta niso denar, nepremičnine ali naložbe, temveč ljudje in njihove življenjske zgodbe. Kdor zna prisluhniti uspešnim ljudem, se učiti iz njihovih izkušenj in modrosti, bo zagotovo našel pot do lastnega uspeha in uresničitve svojih sanj. Vsaka zgodba nosi v sebi lekcije, ki jih lahko uporabimo na svoji poti. Zato je ključno, da smo odprti in pripravljeni sprejeti nauke, ki jih srečamo na poti.

Knjiga je resnično izjemno branje, saj ne ponuja zgolj inspiracije, temveč tudi praktične nasvete, kako izkoristiti orodja, ki jih imamo na voljo. Priporočam jo vsem, ki si želijo preseči omejitve in postati najboljša verzija sebe.